Sinterklaas wordt 6 december weer uitgezwaaid vanuit Monnickendam.
Sinterklaas wordt 6 december weer uitgezwaaid vanuit Monnickendam. ((Foto: PIxabay))

Uitzwaaien Sinterklaas

MONNICKENDAM - Sinterklaas vertrekt binnenkort weer naar Spanje en iedereen in Monnickendam en omstreken kan daarbij zijn. 16 november kwamen Sinterklaas en zijn pieten, in Nederland aan. Vanuit Monnickendam vertrekt hij 6 december weer naar Spanje. Hoe mooi is dat? Vanuit de oude haven bij de Gooische Kaai kan hij uitgezwaaid worden door ieder kind. Dit evenement wordt jaarlijks door honderden kinderen en volwassenen vanuit Monnickendam en wijde omgeving bijgewoond.

Om 18.00 uur zet de Grote Kerk in Monnickendam, onder het luiden van de klokken, de deuren open voor de kinderen en hun begeleiders. Alle kinderen worden verzocht hun lampion (met lampje en batterij), die zij gebruikt hebben bij het Sint Maartenfeest, mee te nemen.

Om 18.15 uur start het bijzondere afscheidsfeest, dat door het Pietentheater is georganiseerd. De presentatie is in handen van Mevrouw Anna en de liedjes worden begeleid door het fanfarekorps Olympia/Con Brio.

Tijdens het wervelende programma wordt langzamerhand afscheid genomen van Sinterklaas en zijn Pieten. Er zal heel veel gezongen worden. Ook de burgemeester van Waterland, Mevrouw Luzette Kroon, is hierbij aanwezig.

Rond 19.00 uur gaat men in een lange stoet, met voorop het fanfarekorps, naar de oude haven. Onderweg gaat de stoet door de binnenstad van Monnickendam en langs de grote kerstboom op de Middendam. Daar zal de stoet ook eventjes stilstaan.

Aan de Gooische Kaai ligt de verlichte stoomboot van de Sint met daar omheen de andere boten. De grote boot van de Marker Express ligt net even achter de Lange brug. Sinterklaas wordt met zijn Pieten uitgezwaaid onder begeleiding van nog een paar liedjes en prachtig rood Bengaals vuur en natuurlijk alle lampionnetjes van de kinderen. Een schitterende ervaring voor jong en oud!

Aangeraden wordt op tijd aanwezig te zijn in de Grote Kerk. Parkeren is mogelijk op het parkeerterrein bij het gemeentehuis langs de Pierebaan, op het Bolwerk tegenover de Grote Kerk en parkeerterrein Hemmeland (afrit Hemmeland op de Waterlandse Zeedijk). Rond de oude haven geldt er een beperking t.a.v het parkeren.

De boten zullen ongeveer tussen 19.30 en 19.45 uur vertrekken richting Spanje.

Meer berichten