Het is een echte traditie; samen zingen bij de Grote kerk in Monnickendam op kerstochtend.
Het is een echte traditie; samen zingen bij de Grote kerk in Monnickendam op kerstochtend. ((Foto: Ria Houweling-Bouwman) )

Samen zingen op kerstochtend Monnickendam echte traditie

MONNICKENDAM - In december 1980 werd het idee geboren om op kerstochtend te gaan zingen op straat, om 7.00 uur, startend bij de Grote Kerk in Monnickendam. Toen werd gestart met vijf deelnemers. De organisatoren hadden toen niet verwacht dat het evenement zou uitgroeien tot vijftig, zestig deelnemers in 2018.

Wat is het geheim? Martin Visser, een van de huidige organisatoren: "Het is authentiek. We zingen over kerstfeest, Jezus is geboren in een kribbe; geen beeldschermen, geen geluidsboxen, geen dikke 'ho-ho kerstmannen'. De rust van de vroege kerstochtend geeft het gevoel van vers gevallen sneeuw, waar je als eerste doorheen mag lopen. Het samen zingen en het delen van het gevoel, dat is een echt uppertje. We krijgen van de toehoorders altijd blije reacties. Een gerenommeerd dichter schreef zelfs een gedicht over ons!"

En dit jaar gaan ze in Monnickendam natuurlijk weer op pad. Iedereen is van harte uitgenodigd. Tekstboeken en gitaarbegeleiding zijn aanwezig. Er is koffie, chocolademelk en kerstbrood na afloop om 8.30 uur in het Weeshuis. Aanmelden vooraf is niet nodig. 

Meer berichten