Ben je Bob? Zeg het hardop

Algemeen
Combineer alcohol drinken en rijden niet.
Combineer alcohol drinken en rijden niet. (Foto: Pixabay)

REGIO - Stel, je drinkt een wijntje bij het eten en je moet daarna nog iemand thuisbrengen of ophalen. Of je baas haalt een fles wijn tevoorschijn die je écht moet proeven. Of je hebt een wedstrijd gewonnen en dat moet worden gevierd. Of… het is gewoon heel gezellig.

Om je te wapenen tegen dit soort verleidingen komt de Bob-campagne met een handige oplossing: Zeg aan het begin van de avond tegen de mensen met wie je bent dat je Bob bent. Dan geef je een duidelijk signaal dat je geen alcohol wil drinken. Zo wordt het makkelijker om Bob te blijven. Daar kun je mee thuiskomen, of je nu samen terugrijdt of alleen.

Geen alcohol

Bob drinkt helemaal geen alcohol. Want als je eenmaal begint, wordt het steeds lastiger om 'nee' te zeggen. Dat komt niet alleen door de gezellige sfeer en het 'groepsproces', maar ook door het ontremmende effect dat alcohol heeft:

Elk glas alcohol geeft je zin in nóg meer alcohol.

Je voelt je zelfverzekerder en onderschat de risico's en gevaren van rijden onder invloed van alcohol.

Je rijvaardigheid gaat na een paar glazen alcohol al flink achteruit. Je kan je moeilijker concentreren op het verkeer. Je reactievermogen neemt af en je hebt moeite om koers te houden.

Je wordt impulsiever en losser. Je zoekt de grenzen op van wat wel en niet mag.