Leerlingen van basisschool De Binnendijk in Monnickendam met locoburgemeester Astrid van de Weijenberg.
Leerlingen van basisschool De Binnendijk in Monnickendam met locoburgemeester Astrid van de Weijenberg. ((Foto: Aangeleverd))

Wie wordt de kinderburgemeester van Waterland?

WATERLAND - Wie wordt de eerste kinderburgemeester van Waterland? Afgelopen week was de aftrap voor de werving van kandidaten. Locoburgemeester Astrid van de Weijenberg ging op tournee langs alle groepen zeven van de Waterlandse basisscholen. Tijdens de flitsbezoeken ging zij in gesprek met de kinderen over de functie van kinderburgemeester en of zij zich verkiesbaar willen stellen.

Astrid van de Weijenberg: "Ongeveer 250 leerlingen weten nu dat Waterland een kinderburgemeester krijgt en dat er per school één kandidaat wordt afgevaardigd. Het leeft nu echt bij de kinderen en ze waren enthousiast." De kinderen kwamen met allerlei vragen over het kinderburgemeesterschap zoals: "Komt er ook een locoburgemeester? Wat als je ineens niet meer wil? Krijg je er geld voor? Krijg je ook macht als kinderburgemeester? Mag ik een selfie met u?"

Motie gemeenteraad

Dankzij een vorig jaar unaniem aangenomen motie in de gemeenteraad is de gemeente Waterland nu naarstig op zoek naar haar eerste kinderburgemeester. Alle tien basisscholen in Waterland zijn betrokken bij de aanstaande verkiezing en gevraagd om één kandidaat kinderburgemeester én een jurylid per school af te vaardigen.

Doel kinderburgemeester

Met het instellen van de functie van kinderburgemeester verwacht de gemeente dat kinderen een sterkere band krijgen met de gemeente en de Waterlandse samenleving, maar ook andersom is het doel meer betrokkenheid van de gemeente(politiek) bij de ideeën en (be)leefwereld van de jeugd.

Planning

Uiterlijk 14 februari melden basisscholen één kandidaat kinderburgemeester en één jurylid aan. Woensdagmiddag 26 februari krijgen de kandidaat-kinderburgemeesters en de juryleden een leuke workshop ter voorbereiding op hun taak. Vrijdagmiddag 28 februari houden de kandidaten één voor één een presentatie voor de jury, bestaande uit leerlingen van de basisscholen en locoburgemeester Astrid van de Weijenberg. De uitslag wordt 's avonds bekend gemaakt. Half maart wordt de kersverse kinderburgemeester op de eigen basisschool geïnstalleerd.

Kijk hier voor meer informatie.

Meer berichten