"Het kost tijd om een nieuwe burgervader of burgermoeder te vinden"

Algemeen
Jacob van Altena en Yvonne Gras van de vertrouwenscommissie.
Jacob van Altena en Yvonne Gras van de vertrouwenscommissie. (Foto: aangeleverde foto/fotobewerking.)

WATERLAND - Gemeente Waterland is, na het vertrek van Luzette Kroon, op zoek naar een nieuwe burgemeester. Bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester worden de inwoners van Waterland nauw betrokken. De vertrouwenscommissie- door de raad ingesteld voor het vinden van een nieuwe burgemeester-heeft inmiddels een enquête opgesteld waarin bewoners van Waterland kunnen aangeven aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen. "Zo willen we de inwoners van Waterland echt betrekken bij het proces. Je ziet dit steeds vaker in andere gemeenten, en de resultaten hiervan zijn positief", aldus Yvonne Gras, voorzitter vertrouwenscommissie en fractievoorzitter Waterland Natuurlijk.

Luzette Kroon heeft inmiddels afscheid genomen en laat het mooie Waterland achter voor een nieuwe functie als dijkgraaf van Wetterskip Fryslan. Inmiddels is Sicko Heldoorn met ingang van 2 maart benoemd tot waarnemend burgemeester door Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland. Uiteraard in goed overleg met de raadsleden van de gemeenteraad van Waterland.

"Nieuwe burgervader?"

Door het vertrek van Kroon ontstaat er een vacature voor burgemeester van Waterland. "Maar een nieuwe burgermoeder of burgervader is niet zo snel gevonden", stelt Jacob van Altena, vicevoorzitter van de vertrouwenscommissie en raadslid CDA. "Het gaat waarschijnlijk nog wel acht maanden duren voordat er een nieuwe burgemeester wordt benoemd. En willen de Waterlanders bijvoorbeeld een echte burgervader of burgermoeder? Of zien zij de rol van de nieuwe burgemeester heel anders? Dat is voor iedereen persoonlijk, maar belangrijk voor ons om als vertrouwenscommissie te weten." Gras: "Moet de burgemeester progressief zijn of juist conservatief en hoe ziet men de rol van de burgemeester in de regio. Moet hij of zij een netwerker zijn? Een verbinder?"

Toegankelijk

Algemeen bekend was dat Luzette Kroon erg geliefd was onder de inwoners van Waterland. "Maar Kroon was ook echt overal en bij elk evenement te vinden, bijzonder betrokken. Een voorbeeld van een bijzonder toegankelijke burgemeester. Zoeken de inwoners van Waterland dit weer in hun nieuwe burgemeester? Hier zijn we erg benieuwd naar. Vandaar dat we zeven vragen hebben opgesteld in een enquête. Deze is nog een week lang in te vullen op de website van de gemeente of op papier aan te vragen!"

Profielschets

Op basis van de enquête onder de inwoners van Waterland wordt een profielschets gemaakt voor de nieuwe burgemeester door de vertrouwenscommissie, bestaande uit gemeenteraadsleden. Hierin wordt ook meegenomen wat voor gemeente Waterland wil zijn. "Hoe profileren we ons naar buiten?", aldus Gras."Hoe gaat de nieuwe burgemeester hier mee om en wat is de rol van de burgemeester als we, bijvoorbeeld, als zelfstandige gemeente door gaan, vraagt van Altena zich af. (Ten tijde van het ter perse gaan van dit artikel was het besluit over de bestuurlijke toekomst van Waterland nog niet bekend, red.) Op 19 maart stelt de gemeenteraad een profielschets voor de nieuwe burgemeester vast in het bijzijn van de commissaris van de Koning. Op basis van de profielschets kunnen sollicitanten reageren op de vacature. Waarschijnlijk in oktober spreekt de gemeenteraad de voorkeur uit voor een kandidaat en draagt de kandidaat voor bij de commissaris van de Koning. Naar verwachting in december benoemt de Koning de nieuwe burgemeester. Tot die tijd is Sicko Heldoorn waarnemend burgemeester. Bewoners en ondernemers kunnen meedenken over het profiel van de nieuwe burgemeester. Dit kan door de enquête via de link www.waterland.nl/burgemeester in te vullen. De enquête kan van 20 februari tot en met 5 maart online ingevuld worden. Wilt u liever een papieren exemplaar? Neem dan contact op met de gemeente via 0299-658585.