Expositie "Terug in Waterland" van Jannes Koetsier in de Speeltoren

Algemeen
Voor deze expositie heeft Jannes zich laten inspireren door de historie van Monnickendam, in het bijzonder door de vanwege ketterij in 1527 ter dood gebrachte Monnickendamse Wendelmoet Claesdochter.
Voor deze expositie heeft Jannes zich laten inspireren door de historie van Monnickendam, in het bijzonder door de vanwege ketterij in 1527 ter dood gebrachte Monnickendamse Wendelmoet Claesdochter. (Foto: aangeleverd)

WATERLAND - Het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam presenteert vanaf 8 maart tot en met 7 juni de tentoonstelling 'Terug in Waterland' van de kunstschilder Jannes Koetsier. Voor deze expositie heeft Jannes zich laten inspireren door de historie van Monnickendam, in het bijzonder door de vanwege ketterij in 1527 ter dood gebrachte Monnickendamse Wendelmoet Claesdochter. Zijn schilderijen tonen Monnickendam en Waterland, de omgeving van Wendelmoet en de plek waar hij zelf van zijn 9e tot 19e gewoond heeft.

De kunstschilder Jannes Koetsier (1979) woont en werkt in Groningen (1979), volgde zijn kunstopleiding bij de Academie Minerva, Groningen en exposeert vanaf 2006 in galeries en musea door heel Nederland. De schilderkunst die hem interesseert gaat over de zichtbare werkelijkheid. Hij laat ons met frisse blik kijken naar de natuur, de mens, de cultuur, kortom de wereld om ons heen. Op die manier zien we de werkelijkheid door de ogen van de kunstenaar, vanuit een nieuw perspectief. De stad Monnickendam heeft Jannes Koetsier in zijn jeugd deels gevormd tot wie hij nu is. Met deze schilderijen heeft hij een stukje Monnickendam opnieuw gevormd.

Jannes Koetsier: "Mijn inspiratie voor deze expositie is Wendelmoet Claesdochter, gestorven voor het vrije gedachtegoed. Nog steeds een actueel thema. In 2018, toen ik begon met de voorbereiding voor deze expositie, was Asia Bibi vrijgesproken van de doodstraf in Pakistan.Zij kreeg deze straf omdat ze christen is. Wendelmoet hing het Lutherse gedachtegoed aan. In de schilderijen voor deze tentoonstelling heb ik haar een gezicht gegeven. We zien een dappere vrouw met een helm, klaar voor het naderende onheil. De helm symboliseert de bescherming die ze nodig heeft en ook de witte kappen die de dames in die tijd altijd (moesten) dragen".

De tentoonstelling 'Terug in Waterland', is te zien vanaf zondag 8 maart tot en met 7 juni 2020 in het Waterlandsmuseum de Speeltoren, Noordeinde 2-4, Monnickendam. Openingstijden maart: weekenden van 11.00 -17.00 en vanaf 31 maart: dinsdag tot en met zondag van 11.00 -17.00. Meer info op www.despeeltoren.nl of www.janneskunst.nl