Gebruik herbruikbaar mondkapje in openbaar vervoer

Algemeen
Mondkapjes van Shut your mouth uit Alkmaar.
Mondkapjes van Shut your mouth uit Alkmaar. Foto: Britt Wolthuis

ALKMAAR - Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer. Dit zorgt voor toename van afval. Het is beter voor het milieu om een herbruikbaar mondkapje aan te schaffen. En nog beter, schaf ze aan bij een creatieveling of lokale ondernemer.


Mondkapjes en handschoenen in de verkeerde afvalbak gooien verstoort de recycling. Ook lopen de mensen die het afval sorteren daarbij onnodig risico op besmetting. Textiel bijvoorbeeld wordt door medewerkers handmatig gecheckt, je wil niet dat zij gebruikte mondkapjes eruit moeten vissen.

Ika van de Pas, directeur Milieu Centraal laat ons weten: "Je afval goed weggooien, is belangrijk voor ons milieu. Spoel handschoenen, mondkapjes en ander afval niet door de wc, dan kan het riool verstoppen met alle viezigheid van dien. Het hoort ook niet bij het plastic afval en al helemaal niet op straat. Gooi beschermingsmiddelen na gebruik in de restafvalbak, dat is de enige juiste plek. Is er geen prullenbak in de buurt, hou het dan even bij je in een apart zakje tot je het wel kunt weggooien."

Herbruikbaar mondkapje

Een niet-medisch mondkapje zelf maken kan ook, bijvoorbeeld van restanten stof of oude kleren. Dat is qua materiaalgebruik beter voor het milieu dan een wegwerpmondkapje dat na een keer gebruiken wordt weggooit. Wasbare mondkapjes leveren minder afval op. Mondkapjes Maken Nederland brengt vraag en aanbod bij elkaar. Er is een Facebookgroep aangemaakt, speciaal voor makers en gebruikers in Noord-Holland. 

Eigenaresse Britt Wolthuis (Alkmaar) van het merk Shut your mouth verkoopt mondkapjes met 'silver nanoparticles' in de stof, voor extra bescherming.

Mondkapje zelf maken beter voor milieu.