De werkzaamheden van de Archeologische Werkgroep Waterland

Algemeen
Opgraving Uitdam.
Opgraving Uitdam. (Foto: aangeleverd)

WATERLAND - de Archeologische Werkgroep Waterland zit niet stil, ook niet in de tijden van corona. Hieronder een update van de werkzaamheden van de Archeologische Werkgroep Waterland.

Determinatiewijzer

De Archeologische Werkgroep heeft een eigen digitale determinatiewijzer ontwikkeld waarmee je eigen handig objecten kan determineren. De wijzer helpt je een handje op weg in het determineren en herkennen van specifieke bodemvondsten. De afbeeldingen van de objecten in deze wijzer zijn afkomstig uit onze eigen collectie en zijn online terug te vinden in de Waterlandse vondstendatabase. De determinatiewijzer is nog in beta-versie dus alle op- en aanmerkingen zijn welkom.

Whatsapp groep Archeologie Waterland

Sinds het voorjaar is de Whatsapp groep Archeologie Waterland uitgegroeid naar 18 deelnemers. In deze groep bericht men over archeologie, opgravingen en aanverwante zaken in de regio Waterland. Ook worden bodemvondsten via een appje doorgegeven. De determinatie specialisten van de werkgroep zoeken de juiste datering, typologie en functie van de vondst erbij. Is het een opzienbarende vondst dan geven we de bodemvondst aan bij de Gemeente Waterland of de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE).

Uitgebreid zoeken in Waterlandse vondstendatabase

De Waterlandse vondstendatabase (inmiddels meer dan 600 objecten) is de afgelopen maanden verder uitgebreid met naast een standaard zoekoptie ook een uitgebreide zoekmogelijkheid. Deze objecten zijn full-tekst doorzoekbaar op objectnaam, objectnummer, trefwoord en categorie. Ook kun je op kleur zoeken of op type bijvoorbeeld door een van onderstaande in te tikken: kannen, schotels, kogelpotten, borden etc.

Opgraving Uitdam

Sinds begin mei voert Monumenten & Archeologie uit Amsterdam een archeologische opgraving uit langs de dijk tussen Uitdam en Durgerdam, in het kader van de dijkversterking van de Markermeerdijken. De werkgroep verleent voor deze opgraving diverse hand- en spandiensten door bijvoorbeeld scherfmateriaal te spoelen en te determineren.

Mocht je ook willen kijken hoe het spoelen en determineren van scherven in zijn werk gaat, kom dan een keer langs in de werkruimte op sportpark Markgouw. Meld je komst eerst even aan via onderstaand e-mailadres zodat we je komst kunnen inplannen (in verband met de 1,5 meter afstandsmaatregel).

Clubavond

Vanaf dinsdagavond 9 juni aanstaande is de clubavond vanaf 20.00 uur weer toegankelijk voor leden van de werkgroep. Hierbij wordt de 1,5 meter afstandsmaatregel in acht genomen en andere beschermende maatregelen (bijv. max. aantal personen in werkruimte, dragen van mondkapjes, hadden wassen bij binnenkomst).

Afbeelding
Afbeelding