Veel overlast van huisvuilzakken in het oude centrum van Monnickendam

Algemeen
Ondergrondse afvalcontainers in Marken worden in augustus geplaatst.
Ondergrondse afvalcontainers in Marken worden in augustus geplaatst. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Met dit prachtige weer heeft het centrum van Monnickendam extra veel overlast van de huisvuilzakken die naast de kant van de weg worden gezet alvorens deze opgehaald worden door Remondis. Een situatie waarbij de ergernissen bij de inwoners van het oude centrum oplopen omdat het vuil er met dit prachtige weer sneller vervelende geurtjes met zich meebrengt. Vogels en katten openen de zakken en ongedierte zoals muizen komen af op de slecht gesloten zakken.

Oplossingsgericht

Vorig jaar is er veel aandacht geweest voor dit probleem, dat zich al jaren voordoet. De gemeente heeft destijds uitvoerig gezocht naar een oplossing die aansluit bij wat de inwoners van Monnickendam zelf zouden willen. Zij kwamen met het voorstel om bij vier locaties in de historische kern ondergrondse containers voor zowel restafval als PMD te plaatsen. Zo kan iedereen zijn huisvuil meteen weggooien en blijft het straatbeeld zoals we dat allemaal zien. Mooi en schoon.

Gemeenteraad heeft gekozen

De inwoners van het centrum ontvingen een brief en konden hun mening over het voorstel laten horen. Zij konden aangeven wat hun mening was over het voorstel tussen vier locaties met ondergrondse containers in het centrum van Monnickendam of om bij het oude systeem te blijven en zelf het het afval te verzamelen dat eens per twee weken opgehaald wordt.

Naast positieve geluiden kwam er ook protest tegen de ondergrondse containers. In het oude centrum wonen veel oudere inwoners, die wat slechter te been zijn. Een stuk lopen was voor hen niet gewenst. Door de vele protesten is er uiteindelijk in de gemeenteraad besloten dan toch bij het oude systeem te blijven.

Kleine rolcontainers

Evenals in het oude systeem kunnen bewoners nog steeds kleine rolcontainers aanvragen. Zo kunnen de inwoners hun huisvuilzakken in ieder geval opgeborgen. Helaas kan niet ieder huishouden zo een rolcontainer kwijt omdat zij geen tuin of plaatsje hebben. De gemeente is aan het kijken wat zij, speciaal voor deze groep mensen, kunnen betekenen om hen toch tegemoet te komen. Mogelijke oplossingen moeten nog besproken worden in het college en de gemeenteraad moet er vervolgens nog mee instemmen, het gaat namelijk om een herhaling van een deel van het eerdere voorstel en kan de gemeente namelijk extra geld kosten. Een oplossing voor deze specifieke groep ligt dichtbij. Het kan in ieder geval nog wel even duren voordat hier een definitieve oplossing voor is.

Ophaalservice

De gemeente biedt daarnaast ook nog steeds de mogelijkheid om groot grofvuil thuis op te halen. In dat geval hoeft u het grote vuil niet zelf op te slaan of weg te brengen.

HVC afval app

Daarnaast biedt de gemeente het gebruik van de HVC app die de inwoners informeert wanneer u welk afval buiten kunt zetten. Deze app geeft u zelfs een melding, waardoor u nooit meer vergeet uw vuilnis langs de weg te zetten. De app heeft ook een handige afvalwijzer. Van ruim 1.000 producten zie je in één oogopslag waar het bij hoort.

Marken wel ondergrondse containers

De gemeente heeft de inwoners van Marken ook laten kiezen wat zij graag zien. Op Marken werd er positiever gereageerd op het idee van de ondergrondse afvalcontainers. Deze worden eind augustus in Marken geplaatst en de inwoners van Marken zijn blij met deze manier van afvalverzameling.