Opschoondag in Waterland

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Angela Kroon)

WATERLAND - Verschillende inwoners, verenigingen, buurtbewoners en vriendengroepen trokken afgelopen zaterdag de omgeving in om afval op te ruimen tijdens de World Cleanup Day 2020. Stichting NMCX bezocht in opdracht van de gemeente Waterland diverse opruiminitiatieven om deelnemers te bedanken voor hun inzet.

Het team dat de vrijwilligers uit naam van de gemeente bezocht, spreekt van een succesvolle editie. “Ondanks de coronacrisis kunnen we spreken van een groot succes”, aldus Sjaak Veeken van NMCX. “Ons doel is om inwoners enthousiast te maken om samen te zorgen voor een schone leefomgeving.

De laatste jaren zien wij daarin steeds meer beweging. We hopen dat deze editie van World Cleanup Day steeds meer inwoners doet beseffen dat zwerfafval een probleem is.”

Impact flora en fauna

Troep dat in het water terechtkomt vervuilt de waterrijke omgeving en dat heeft serieuze impact op flora en fauna. Dat constateerde ook hengelsportvereniging HSV Vislust tijdens hun deelname aan de World Cleanup Day afgelopen weekend. De vissers gingen zaterdag met zes vaartuigen het water op om het water en de oevers rond Monnickendam te ontdoen van zwerfvuil.

Buurthuis de Bolder

Bij buurthuis De Bolder in Monnickendam werd zaterdag ook Jelmer Stolk door het bedankteam van stichting NMCX bezocht voor zijn inzet. Jelmer is een jonge buurtgenoot die via social media oproepjes deed aan buurtgenoten om zaterdag gezamenlijk de buurt op te ruimen. Meer dan 40 mensen gaven hier gehoor aan. Gewapend met een zak en een grijper, die door de gemeente in bruikleen waren gegeven, trokken ze de buurt in. Stolk trakteerde de deelnemende opruimploegen na afloop op taart.

Bewustwording

Veeken vindt het geweldig dat de World Cleanup Day in de gemeente gelijk tot meer bewustwording heeft geleid: “Hoewel de omgeving erg schoon oogde, was er verwondering hoeveel troep er was verzameld. Dat was voor deze buurtgenoten voldoende aanleiding om af te spreken vanaf nu samen maandelijks de omgeving in te trekken om zwerfafval op te ruimen. Een geweldig mooi resultaat buiten al het afval dat werd opgeruimd.