De Blauwe Ster wint Discovery Cup

Algemeen
Leerlingen van de Blauwe Ster met leerkrachten en de directeur.
Leerlingen van de Blauwe Ster met leerkrachten en de directeur. Foto: Elly LInger

MONNICKENDAM - Basisschool De Blauwe Ster heeft dit jaar de Discovery Cup gewonnen, de wisseltrofee van het techniekproject MiG-KiT. Deze trofee is de beloning voor de werkstukken die leerlingen van groep 7 gemaakt hebben na hun bezoek aan de Purmerendse Gemeentewerf. Met deze inzendingen won de school de eerste prijs in de regiowedstrijd die gekoppeld is aan de jaarlijkse bedrijfsbezoeken voor leerlingen van groep 7. De Discovery Cup is op woensdag 23 september uitgereikt aan de huidige groep 8 van de school. Vanwege de coronamaatregelen in het voorjaar kon de uitreiking namelijk niet in juni plaatsvinden.

De Blauwe Ster hoort bij de 38 basisscholen die lid zijn van de Manuele Intelligentie Groep (MIG) en mee mogen doen aan bedrijfsbezoeken die jaarlijks georganiseerd worden. Kinderen maken daarbij al jong kennis met technische beroepen en processen. In kleine groepjes bezoeken zij 70 regionale bedrijven.

Uitdaging

Dit voorjaar was dat wel een uitdaging, omdat excursies niet meer toegestaan waren vanaf half maart. Acht basisscholen konden daarom niet op pad gaan. Toch zijn de bedrijfsbezoeken van de meeste scholen wél doorgegaan.

Bedrijfsbezoeken

Deze bedrijfsbezoeken voor leerlingen van groep 7 zijn een traditie geworden in de regio, nu voor het achtste jaar op rij. Bedrijven uit de regio zetten gastvrij hun deuren open voor een rondleiding aan groepjes kinderen en hun begeleiders. De leerlingen komen o.a. in bouwbedrijven, bij grafische firma’s, autobedrijven, scheepswerven, machinefabrieken, de brandweerkazerne en recyclingbedrijven. Dat zijn vaak ook regionale bedrijven met internationale uitstraling. Hierbij maken de leerlingen kennis met technische beroepen en processen. Zij interviewen werknemers en maken foto’s en filmpjes. Met hun beeldpresentaties dingen zij mee naar de jaarlijkse wisseltrofee, de Discovery Cup.

Kennismaken met techniek

Bizzliners van EBS zorgen alle dagen voor het vervoer van leerlingen en begeleiders. De bedrijfsbezoeken zijn een onderdeel van het project MiG-KiT, waarbij basisscholieren vanaf groep 3 kennismaken met techniek. Dat gebeurt in de eigen school met technieklessen uit de speciale leskist, maar ook met een jaarlijks Promotie Event Techniek (PET) voor groep 6 en deze bezoeken aan bedrijven. Op deze manier biedt initiatiefnemer MIG ruimte voor technisch talent van leerlingen.