Kunstenaar Dirk Oosterbaan in de Speeltoren Monnickendam

Algemeen
De tentoonstelling 'Mijn Monnickendam' van Dirk Oosterbaan is binnenkort te zien in de Speeltoren in Monnickendam.
De tentoonstelling 'Mijn Monnickendam' van Dirk Oosterbaan is binnenkort te zien in de Speeltoren in Monnickendam. Foto: aangeleverd.

MONNICKENDAM - Het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam presenteert vanaf 24 oktober tot en met 31 januari 2021 de tentoonstelling ‘Mijn Monnickendam’ van de in Monnickendam geboren en getogen kunstenaar Dirk Oosterbaan. Tekenen en schilderen was zijn grootste passie en een belangrijk thema was natuurlijk Monnickendam en Waterland. De tentoonstelling toont zijn stadsgezichten, doorkijkjes, Waterlandse landschappen, haven, ijspret en visverwerking. Het geeft de bezoeker een goed beeld van de veelzijdigheid en creativiteit van deze bescheiden maar perfectionistische kunstenaar Dirk Oosterbaan.

Voor Dirk Oosterbaan (1934 -2011) was, van jongs af aan, tekenen zijn lust en zijn leven en toen een goede vriend hem een mogelijkheid bood in de reclamebranche zijn talenten te benutten, greep hij dat met twee creatieve handen aan. Vanaf zijn 48ste is Dirk gestopt met zijn professionele carrière en zich nog intenser bezig gaan houden met tekenen, schilderen, zeefdrukken en beeldjes snijden uit hout. Alles wat hem voor ogen kwam en hem boeide werd teken- en schilderonderwerp.

‘Mijn Monnickendam”

In het werk van Dirk staat een aantal thema’s altijd centraal, zoals het gebrek aan respect van de mens voor de natuur en de dieren. Dit raakte hem altijd diep en is in veel van zijn tekeningen terug te vinden. Het thema van deze tentoonstelling laat zijn liefde voor de stad Monnickendam zien, waar hij zijn hele leven woonachtig was. Het toont de bezoeker een prachtig beeld van het schilderachtig karakter van het stadje Monnickendam, gezien door de creatieve ogen van Dirk Oosterbaan. De tentoonstelling ‘Mijn Monnickendam’ is te zien vanaf zaterdag 24 oktober tot en met 31 januari 2021 in de Kunstzaal van het museum.

Waterlandsmuseum de Speeltoren, Noordeinde 2-4, Monnickendam, openingstijden: elk weekend van 12.00 - 16.00 uur. Telefoon 0299- 652203 (alleen tijdens openingstijden). Zie ook www.despeeltoren.nl of www.dirkoosterbaan.nl.