Geen doorgang Allerzielentocht 2020

Algemeen
Er wordt op de deur geklopt door Magere Hein.
Er wordt op de deur geklopt door Magere Hein. (Foto: Ria Houweling Bouwman)

MONNICKENDAM - 14 jaar op rij, vanaf 2006, heeft Magere Hein op 2 november met een grote groep volgers de Dodendans gedanst door de straten van Monnickendam voor de Allerzielentocht. Corona belet het doorgaan van de 15e editie van deze tocht, die voor 2 november aanstaande gepland stond. 

Met de opvoering van de middeleeuwse dodendans laat men in Monnickendam zien dat doodgaan en gedenken voor mensen uit ieder gezindte geldt.

Het is daarmee een indrukwekkende verbeelding van dit allermenselijkste gegeven: de overgang van leven naar dood. En inmiddels ook een bijzondere en traditionele gedenking. Dit jaar zou dat voor de 15e keer gaan gebeuren. En nét in het jaar waarin aan het gedenken van de doden een extra behoefte bestaat, kan de tocht niet doorgaan vanwege de strenge coronamaatregelen. 

Graag had de organisatie de buurt- en stadsgenoten die dit jaar overleden zijn, waarvan enkelen ook aan het vermaledijde coronavirus, in gedachte willen eren. 

Dit moet helaas worden uitgesteld tot een volgende keer. Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam hoopt dat volgend jaar op 2 november de Allerzielentocht gewoon doorgang kan vinden.