Amsterdam Noord behalve aan ’t IJ straks ook aan de Waterlandse wei

Algemeen
Landelijk en stedelijk Noord.
Landelijk en stedelijk Noord. ((Foto: aangeleverd))

WATERLAND/-NOORD - Amsterdam kan minstens 10.000 extra woningen en honderd hectare nieuwe natuur toevoegen in Amsterdam Noord. Door de ongebruikte restruimte aan de noordelijke stadsrand van de A10 om te vormen tot natuurlijke woonwijken, zal de huidige achterkant van de stad transformeren in een groene voorkant. Straks ligt Noord niet alleen aan het IJ maar heeft het ook vrij uitzicht op de weilanden van Waterland.

Dit staat in het plan Noord Binnenstebuiten dat vrijdag 20 november is gepresenteerd door het Team Stadsranden. In opdracht van ARCAM en branchevereniging van Nederlandse architecten BNA, in samenwerking met gemeente Amsterdam, deed het team ruim een jaar onderzoek naar de noordelijke stadsrand. Hun conclusie is dat de huidige ringweg A10 binnen Noord een onwenselijke scheidingswand vormt. Landelijk en Stedelijk Noord staan met de ruggen naar elkaar toe. Alsof stedelijk Noord het mooie Waterland niet mag zien. En omgekeerd, alsof Waterland stedelijk Noord niet mag zien,” aldus het visiestuk Noord Binnenstebuiten. Een ongezonde situatie die moet veranderen, vindt men.

“Alsof stedelijk Noord het mooie Waterland niet mag zien”

“99 procent van de Noorderlingen woont binnen de ring in Stedelijk Noord. Uit oogpunt van emancipatie is het goed als inwoners meer profijt hebben van hun mooie stadsdeel buiten de Ring.”

Landschappelijke passage

Het team van Noord Binnenstebuiten stelt voor de ringwegmuur te transformeren tot een landschappelijke passage. Een levende membraan met minstens 10.000 extra woningen en honderd hectare nieuw veenweidegebied. Stedelijk en landelijk Noord worden op veel plekken met ecoducten aangeheeld. Landelijk Noord blijft daarbij nagenoeg onbebouwd. Wel verandert de ring A10 van een troosteloze achterkant in een stadsentree die tevens de grens van de bebouwing markeert.

Weilandfront

De kanteling naar Waterland is te vergelijken met hoe Amsterdam de afgelopen twintig jaar een waterfront aan het IJ ontwikkelde. Klapstuk van het nieuwe ‘weilandfront’ komt bij Centrum Amsterdam Noord: het stadsbordes van Landelijk Noord. Op de kop daarvan staat een cultuurgebouw, als blikvanger vergelijkbaar met filmmuseum EYE aan het IJ.Noorderlingen hebben volgens dit plan straks op zeven plekken weidse toegang tot Waterland.

Weidse toegang tot Waterland

Er komen weilandboulevards die vanuit Waterland stedelijk Noord binnengaan. Deze vormen binnen de ring een aaneengesloten web van groene paden en lanen. Ze worden omzoomd door nieuwe stadsranden waar woningbouw mogelijk is. De tienduizenden nieuwe inwoners krijgen bovendien een sneltram die parallel aan de ring loopt. Tussen MDSM en Tuindorp-Oostzaan komt dan een nieuwe weilandboulevard die dit gebied verbindt met de NoorderIJ-plas. Doordat het autoverkeer van de Cornelis Douwesweg wordt verlegd naar de TT Vasumweg, ontstaat hier een landschapspark dat qua omvang vergelijkbaar is met het Vondelpark.