Jos Koenen lanceert autobiografie “Een Troeter vertelt”

Algemeen
Yvonne Gras krijgt boek van Jos Koenen
Yvonne Gras krijgt boek van Jos Koenen (Foto: Jos Koenen)

MONNICKENDAM - Vrijdag 27 november heeft Monnickendammer Jos Koenen zijn boek “Een Troeter vertelt” gepresenteerd in het Speeltorenmuseum in Monnickendam. Jos heeft het eerste exemplaar aan Yvonne Gras van Waterland Natuurlijk overhandigd. Hij wilde haar hiermee eren voor haar grote inzet voor de culturele en historische waarden van Monnickendam binnen de vesting

Hij laat het boek beginnen met een kort overzicht van zijn grootouders en ouders waarna het eigenlijke verhaal van start gaat in januari 1950 wanneer hij als peuter van drie jaar, zo vlak na de Tweede Wereldoorlog in Monnickendam komt wonen waar zijn vader werkzaam was bij de Rijkspolitie. Al vanaf de kleuterschool was hij vaak langs de haven te vinden met bootjes en vooral met ijsschuiten. Ook tijdens zijn lagere en middelbare schoolperiode is die haven en de zee blijven trekken. Dit heeft ertoe bijgedragen dat de schoolprestaties duidelijk achterbleven. “Niet schoolrijp” was de veelgehoorde klacht op ouderavonden waar zijn ouders grijze haren opliepen.

Maria Goretti

Na een mislukking op de kweekschool waar hij zich in de roerige 60er jaren niet thuis voelde, koos hij voor het bedrijfsleven en combineerde dat met antiekhandel. In begin ‘70 toch weer naar de Pedagogische Academie, nu wel met het gewenste resultaat: de hoofdakte voor onderwijzer en een baan op de Maria Goretti huishoudschool in Volendam. Gelijk maar weer doorstuderen aan de UvA waar hij doctoraal-Geschiedenis deed.Ondertussen had hij ook nog tijd voor zijn geliefde orkest, de Troettown Jazzband waarmee hij het hele land doortrok. Ook restaureerde hij de voormalige viskotter de VD10 waar hij niet alleen zeiltochten mee organiseerde maar die ook de basis zou worden voor zijn charterbedrijf ‘de Bruine Vloot Monnickendam-Volendam.

Nieuwjaarsramp

Van de Maria Goretti verhuisde Jos in 1985 naar het Don Bosco College waar hij het helemaal naar zijn zin had. Leuke leerlingen, leuke lessen. Totdat Volendam en daarbij het DBC de verschrikkelijke Nieuwjaarsramp mee moest maken. Dat was een gebeurtenis die verschrikkelijk ingreep in het dorps- en schoolleven. In zijn boek beschrijft Jos de impact van binnenuit. Hoewel het nu precies twintig jaar geleden is, blijft het nog steeds als een schaduw over hem hangen. In zijn autobiografie is veel aandacht voor bekende Monnickendammers, Edammers en Volendammers, elk met hun eigen verhalen en achtergronden die een rol in het leven van Jos hebben gespeeld. Het boek is in kleine oplage in eigenbeheer uitgegeven en verkrijgbaar via joskoenen@hotmail.com tegen de prijs van € 24,- inclusief verzendkosten.