Corona update GGD: te vroeg voor conclusies effect lockdown

Algemeen
Update GGD over coronacijfers in de regio
Update GGD over coronacijfers in de regio (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK-WATERLAND - De GGD Zaanstreek-Waterland gaf eind van het jaar een update over de stand van corona-zaken. Er is weliswaar een lichte afname in het percentage positief geteste mensen maar door de feestdagen was het lastig een goede vergelijking te maken met de week ervoor. In totaal zijn er 15.379 vastgestelde besmettingen in regio Zaanstreek-Waterland. Deze cijfers betreffen slechts de vastgestelde infecties. Omdat niet iedereen met klachten zich laat testen, is het aantal besmettingen in werkelijkheid hoger.

Vergelijkbaar met het landelijk beeld, nam in onze regio het percentage positief geteste mensen iets af. Het aantal door de GGD afgenomen testen is ook gedaald, met 18%. In Purmerend waren dat er (van 23-12 t/m 29/12) 2.040, in totaal vanaf 1 juni: 50.072. Het percentage positieve uitslagen uit de GGD teststraten was afgelopen week 13,9%. Die daling in het aantal testen is overigens landelijk. Omdat de cijfers van 6 dagen zijn, en niet van 7 dagen (door de de feestdagen) is de vergelijking met de cijfers van de week ervoor niet goed te maken. Het is te vroeg om conclusies te trekken over het effect van de lockdown.

In de afgelopen weken behoort Zaanstreek-Waterland niet tot de regio’s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners. De regio staat momenteel op plek 17. Omdat onze regio een relatief kleine regio is, kunnen stijgingen of dalingen per 100.000 snel zichtbaar zijn en zorgen voor een verschuiving in de ranking.

Leeftijd

In absolute aantallen is er een daling in alle leeftijdsgroepen. Ten opzichte van vorige week is er een daling in het aandeel 0-19 jarigen van het totaal aantal besmettingen waarbij het aandeel 60 plusser van het totaal stijgt. De leeftijdsverdeling in % van het totaal aantal gemelde besmettingen in de regio (week 23 t/m 30-12) is als volgt: 0-19 jaar (14%), 20-29 jaar (13%), 30-39 jaar (13%), 40-49 jaar (16%), 50-59 jaar (19%), 60+ (23%).

Ziekenhuisopnames

Er is een toename te zien in het aantal opnames in ziekenhuizen in regio Zaanstreek-Waterland, in lijn met de landelijke stijging. De IC’s en klinieken van beide ziekenhuizen zijn volledig bezet. Het aantal opgenomen COVID-19 patiënten in ziekenhuizen in regio Zaanstreek-Waterland op
31 december om 9 uur: Dijklander Purmerend/Hoorn: 8 IC, 35 kliniek. Zaans Medisch Centrum: 5 IC, 21 kliniek. (Bron: ROAZ)

De opgenomen COVID-19 patiënten in de regionale ziekenhuizen betreffen zowel inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland als inwoners van andere regio’s. In de week van 23 t/m 29 december werden 16 inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland met een COVID-19 besmetting in een ziekenhuis opgenomen. Dat kan ook in een ziekenhuis buiten de regio zijn. Ook hier geldt dat de getallen zijn gebaseerd op 6 dagen in plaats van de gebruikelijke 7 dagen. De verdeling per gemeente van week 23 t/m 29 december is als volgt:

Beemster 0,  Edam-Volendam 5, Landsmeer 0, Oostzaan 0, Purmerend 4, Waterland 0, Wormerland 0, Zaanstad 7. Totaal regio 16. (Bron: RIVM)

Bron- en contactonderzoek (BCO)

GGD Zaanstreek-Waterland voert, net als diverse andere GGD-en, sinds zondag 13 december het risicogestuurd bron- en contactonderzoek uit. De GGD belt alle mensen die besmet zijn met corona. Met de besmette personen worden alle contacten besproken en in welke setting deze contacten hebben plaatsgevonden. In plaats van het nabellen van contacten, geeft de GGD advies over hoe zelf te handelen en hoe de eigen contacten te informeren. Doordat de GGD het BCO niet volledig kan uitvoeren, is de consequentie dat er minder nauwkeurig zicht is op de settings waarin besmettingen plaatsvinden en bijvoorbeeld ook op het aantal en aard van de clusters. De GGD krijgt dagelijks 600 uur landelijke ondersteuning. Meer landelijk ondersteuning is op dit moment niet mogelijk.

Afbeelding