Sociale huurappartementen M’DAM vanaf juni te huur

Algemeen
Wethouder Jelle Kaars en directeur BMB Ontwikkeling zijn trots op het feit dat er snel 62 woningen worden gerealiseerd in Monnickendam.
Wethouder Jelle Kaars en directeur BMB Ontwikkeling zijn trots op het feit dat er snel 62 woningen worden gerealiseerd in Monnickendam. (Foto: EVERT RUIS)

MONNICKENDAM - Over acht maanden is het zover; dan moet het houten appartementencomplex op de voormalige Kohnstammlocatie in Monnickendam gereed zijn en komen er 20 sociale huurwoningen in de verhuur bij Wooncompagnie. Vanaf juni a.s. kunnen inwoners van de gemeente Waterland, starters en doorstromers, inschrijven op de huurappartementen. De andere 42 woningen zijn koopappartementen die allemaal zijn toegewezen aan inwoners van Waterland. Wethouder Jelle Kaars en directeur BMB ontwikkeling Ed de Weijer zetten afgelopen maandag symbolisch een schop in de grond en gaven officieel het startsignaal. De echte bouw is vorige week al gestart, zowel in de fabriek als op de bouwlocatie aan de Pierebaan. Wethouder Kaars: “Ik ben er erg trots op dat we in deze tijd van woningschaarste snel 62 woningen kunnen realiseren in onze gemeente, die er ook nog eens mooi uitzien. Bovendien is het gebouw enorm duurzaam en volledig circulair.”

Door Shelley Zuizewind

Het appartementengebouw M’DAM bestaat voor het grootste gedeelte uit CLT-hout, deels uit traditioneel metselwerk en deels uit een gevelafwerking van hout en aluminium.

“Trots dat we 62 appartementen realiseren in korte periode”

Duurzaam

Ed de Weijer, directeur BMB ontwikkeling: “Het gebouw M’DAM is uniek omdat we deze manier van circulair en duurzaam bouwen voor het eerst op deze schaal hebben toegepast. Wel is deze nieuwe manier van bouwen eerder op kleinere schaal toegepast en voor tijdelijke woningen. Maar we hebben ondervonden dat deze bouw ook heel goed toepasbaar is voor permanente woningen. Hout slaat gedurende de levenscyclus CO2 op. Er is dus geen uitstoot zoals dat bij andere bouwmaterialen wel het geval is. En daarom is het gebouw ontzettend duurzaam. Voor de houtbouw gebruiken we zogenaamde Cross Laminated Timber (CLT)-panelen van zeer hoge kwaliteit, die worden vervaardigd van bomen uit duurzame bossen in Oostenrijk.”

“Weer een stap gezet om aan de grote woningbehoefte te voldoen”

Snel bouwen

Bijzonder aan het M’DAM-gebouw is niet alleen, dat het zeer duurzaam is, maar eenvoudig en snel te bouwen. “Het vervaardigen van het gebouw duurt circa vijf maanden. Omdat we zowel tegelijkertijd in de fabriek werken aan de appartementen als op de bouwlocatie kunnen we binnen acht maanden gereed zijn met de totale realisatie”, vertelt De Weijer. In de zomer wordt M’DAM opgeleverd aan de bewoners.

Badkamers al compleet

De komende tijd werken er op de bouwplaats aan de Pierebaan zelf zo’n 23 mensen en bij de productie in de fabriek zijn 145 mensen betrokken. De Weijer: “De badkamers worden bijvoorbeeld al geheel gemaakt in de fabriek en hoeven op de bouwplaats alleen nog aangesloten te worden.“

Lage energierekening

Bewoners die straks een huis huren of kopen in gebouw M’DAM kunnen er straks op rekenen dat ze een lagere energierekening hebben want met 540 zonnepanelen op het dak van het woongebouw wordt de energie grotendeels groen en goedkoper opgewekt. Verwarming van het woongebouw gaat gasloos. Een lucht-water warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de appartementen en een boiler voor het verwarmen van water. Het is niet aannemelijk dat er de komende periode in Waterland alleen nog maar circulaire houtbouw zal verrijzen. Jelle Kaars: “Het is een prachtig doel om duurzaam te bouwen en daar zijn we als gemeente zeker voor, vanwege de vele voordelen, echter is bouwen zoals dit is helaas nog niet toepasbaar op grote schaal.”Dit komt onder andere vanwege het hout dat uit duurzame bossen moet komen. Voor elke boom die gekapt is voor dit project worden er weer twee teruggeplaatst. Zo is de cirkel rond.

Huurwoningen diverse inkomensgroepen

Kaars: “Met de bouw van deze 62 woningen is er weer een stap gezet om aan de grote woningbehoefte te voldoen. Ik vind het fijn dat we in deze tijden met een pittige achterstand op het gebied van woningbouw toch redelijk snel woningen kunnen realiseren voor diverse inkomensgroepen. En er wordt niet alleen hier op de Pierebaan gebouwd, er komen straks ook veel woningen bij op het Galgeriet.”