Startersleningen beschikbaar in Waterland

Algemeen
Er komt 200.000 euro beschikbaar in gemeente Waterland voor startersleningen.
Er komt 200.000 euro beschikbaar in gemeente Waterland voor startersleningen. (Foto: Pixabay)

WATERLAND – De starterslening gaat er toch komen in Waterland. Het voorstel van D66, GroenLinks en WaterlandNatuurlijk om 200.000 euro vrij te maken om jongeren te helpen met de eerste woning, werd donderdag 21 januari, unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Het doel van de starterslening is om jongeren meer kansen te geven op de woningmarkt. Er gaat op korte termijn behoorlijk wat gebouwd worden in Waterland, ook voor starters en jongeren. Een extra lening voor starters moet het deze groep iets makkelijker maken om een woning te bemachtigen.

Woningen starters

Op de Kohnstamlocatie, Bernhardlaan, het Galgeriet en sportcomplex Marken zullen de komende tijd diverse woningen gebouwd worden waarvan ook een gedeelte speciaal toegespitst op jongeren.

Omdat de woningprijzen dusdanig hoog zijn dat het voor het merendeel van de starters bijna niet mogelijk is een huis te kopen wil de gemeente jongeren een handje helpen met de starterslening.

Voor wie is de starterslening?

Om in aanmerking te komen voor een starterslening in Waterland moet je aan een aantal voorwaarden voldoen; je bent niet ouder dan 35 jaar; je bent niet eerder in het bezit geweest van een koopwoning; je salaris is (gezamenlijk) niet hoger dan € 45.000 euro per jaar.

Tevens moet je binding hebben met Waterland. Dit betekent dat je minimaal 12 maanden in de gemeente Waterland hebt gewoond en dat je minimaal 19 uur per week werkzaam bent in de gemeente Waterland.

Koopsom woning

De woning mag niet duurder zijn dan € 240.000 euro. De starterslening bedraagt maximaal 20 procent van het totale leenbedrag. Er wordt maximaal € 30.000 euro geleend.