“Starterslening voor de groep die geen hypotheek kan krijgen”

Algemeen
Jongeren in Waterland kunnen binnenkort geholpen worden met een starterslening. Zo kunnen ze sneller een woning bemachtigen in Waterland.
Jongeren in Waterland kunnen binnenkort geholpen worden met een starterslening. Zo kunnen ze sneller een woning bemachtigen in Waterland. (Foto: Pixabay)

WATERLAND – De starterslening gaat er komen in Waterland. Het voorstel van D66, GroenLinks en WaterlandNatuurlijk om 200.000 euro vrij te maken om jongeren te helpen met de eerste woning, werd donderdag 21 januari, unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Yvonne Gras, fractie voorzitter WaterlandNatuurlijk: “Wij zijn ontzettend blij dat de motie die we samen hebben ingediend unaniem is aangenomen.” Omdat er op korte termijn veel gebouwd zal worden in Waterland, ook voor jongeren, wil de gemeente vaart zetten achter de gang van zaken. “Als het meezit dan is de starterslening op z’n vroegst binnen vier maanden beschikbaar”, aldus André Schomakers, duo-raadslid voor WaterlandNatuurlijk.

Door Shelley Zuizewind

En dat is gunstig voor een aantal jonge inwoners van Waterland (onder de 35 jaar) die hun zinnen hebben gezet op een koopwoning in Waterland aan de Bernhardlaan (plan de Regenboog) het Galgeriet en op bijvoorbeeld sportcomplex Marken, waar diverse woningen voor jongeren op de planning staan. “Het is natuurlijk prachtig als jonge Markers ook op Marken een eigen woning kunnen bemachtigen en niet hoeven uit te wijken naar buiten de regio”, aldus Schomakers.

Woningprijzen hoog

Omdat de woningprijzen dusdanig hoog zijn dat het voor het merendeel van de starters bijna niet mogelijk is een huis te kopen wil de gemeente jongeren een handje helpen met een starterslening van gemiddeld 10.000 euro per aanvrager. Yvonne Gras: “In de 200 gemeenten in Nederland waar de startersleningen al langer worden verstrekt is gebleken dat het bij de gemiddelde aanvraag per starter gaat om zo’n 10.000 tot 11.000 euro. Maar er kan, indien nodig, meer worden geleend, tot een maximum van 30.000 euro per aanvrager.”

Tussen wal en schip

Volgens D66 wordt er met het verstrekken van startersleningen gezorgd dat een grote groep niet meer tussen de wal en het schip belandt. Want bij deze groep is het inkomen te hoog voor sociale huur. “Maar dit is ook de groep die geen hypotheek kan krijgen”, zegt Gras: “Jongeren betalen soms wel 900 euro huur per maand in de vrije sector. Als zij een hypotheek kunnen krijgen door middel van de starterslening betalen ze per maand veel minder hypotheek dan dat ze aan huur zouden betalen. Bovendien loont het dat we de doorstroming in de (sociale) huurhuizen bevorderen met deze regeling. En die doorstroming is hard nodig!”

Studenten

Schomakers: “Een student die zijn hele leven in Waterland heeft gewoond en momenteel op kamers zit in Amsterdam of Groningen moet ook een kans krijgen terug te keren naar Waterland en in aanmerking te komen voor een starterslening. Maar ook bijvoorbeeld thuiswonende twintigers die echt graag willen kopen en net die laatste paar duizend euro tekort komen.”

Uiteindelijk unaniem

Gras en Schomakers zijn erg blij dat de raad uiteindelijk unaniem akkoord is gegaan met het voorstel. Niet iedereen was namelijk meteen voor, mede door de eventuele risico’s die de tegenhangers zagen. Schomakers: “De starterslening heeft zich al bewezen in vele gemeenten. Er is weinig risico. De eerste drie jaar hoeven starters geen rente te betalen. En starters die aanmerking willen komen voor de regeling worden getoetst door de SVN (Stimuleringsfonds Volkhuisvesting).” Het geld dat daarna binnenkomt kan de gemeente terugstorten in het fonds voor nieuwe startersleningen en/of laten terugstromen in de gemeentekas.

Extra geld?

Wellicht is het mogelijk om in de toekomst nog meer geld vrij te maken voor de leningen aan starters. Gras: “200.000 is een mooi begin. In eerste instantie werd er gesproken over 100.000 euro. Maar daar kan je circa 10 mensen mee op weg helpen en in het geval van hogere leningen uiteraard minder. Daarom is het geweldig dat er is besloten om het geld te verhogen naar 200.000 euro.” Schomakers vult aan: “Wellicht is er in de toekomst wel meer meer ruimte in het budget. Dat zou mooi zijn”

Om in aanmerking te komen voor een starterslening in Waterland moet je aan een aantal voorwaarden voldoen; je bent niet ouder dan 35 jaar; je bent niet eerder in het bezit geweest van een koopwoning; je salaris is (gezamenlijk) niet hoger dan € 45.000 euro per jaar. Tevens moet je binding hebben met Waterland. Dit betekent dat je minimaal 12 maanden in de gemeente Waterland hebt gewoond en dat je minimaal 19 uur per week werkzaam bent in de gemeente Waterland. De woning mag niet duurder zijn dan € 240.000 euro.

De starterslening bedraagt maximaal 20 procent van het totale leenbedrag. Er wordt maximaal € 30.000 euro geleend.

“Starters die zich oriënteren op een koopwoning in de gemeente Waterland kunnen via de projectontwikkelaars worden gewezen op de mogelijkheden van de starterslening. Ook zal er eerdaags meer informatie op de website van de gemeente te lezen zijn”, aldus Schomakers.