De scholen in Waterland staan voor je klaar

Partnerbijdrage
Vanaf maart kunnen kinderen uit groep 8 worden aangemeld voor het voortgezet onderwijs. Keuze genoeg in Waterland.
Vanaf maart kunnen kinderen uit groep 8 worden aangemeld voor het voortgezet onderwijs. Keuze genoeg in Waterland. (Foto: Roger Cremers)

REGIO - Vanaf maart kunnen leerlingen die nu in groep 8 zitten van het basisonderwijs aangemeld worden voor de overstap naar het voortgezet onderwijs. En vanaf 1 april starten ook weer de aanmeldingen van VO-leerlingen bij het MBO/HBO of WO. Meer informatie staat over twee weken de aparte bijlage in Ons Streekblad Waterland met daarin onder andere een overzicht van de V(S)O-scholen in de regio.

Er komt veel kijken bij de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. In het protocol ‘De Waterlandse Overstap’ is stapsgewijs vastgelegd hoe de overstap georganiseerd wordt. Het stappenplan is gebaseerd op vele jaren ervaring. Elk jaar bespreken de scholen samen wat goed ging en wat nog beter kon. Het document is te downloaden op de websites van de samenwerkingsverbanden PO en VO.

Door de corona-situatie zowel in het vorige schooljaar als dit schooljaar zal het misschien lastiger zijn dan andere jaren om een goede keuze te maken en bijvoorbeeld op VO-scholen mee te doen met kennismakingsactiviteiten. Ook zullen sommige kinderen achterstanden opgelopen hebben. Het niveau-advies vanuit de basisschool blijft bepalend voor welk type opleiding een leerling aangemeld kan worden.

De samenwerking tussen reguliere VO en speciaal VO in Waterland is de laatste jaren steeds sterker geworden en alle scholen werken samen om voor elke leerling het best passend onderwijs te bieden.

Op de websites van alle scholen is informatie te vinden over het opleidingsaanbod en de ondersteuningsmogelijkheden. Ook op de website van de overheid (scholenopdekaart.nl) is over elke school informatie te vinden.

Vragen? Mail naar info@swvvowaterland.nl.. Zie ook www.samenwerkingsverbandvowaterland.nl