Windmolens Nes Marken; zorgelijk of kansrijk plan?

Algemeen
Windmolens een goed idee of toch niet? De meningen zijn verdeeld.
Windmolens een goed idee of toch niet? De meningen zijn verdeeld. (Foto: archief)

MARKEN/WATERLAND – “De enquête over de plannen voor extra windmolens op de Nes Marken is bijna 1000 keer ingevuld”, aldus de Coöperatie Windenergie Waterland. “De meningen zijn verdeeld. Het aantal voor – en tegenstanders ontloopt elkaar niet veel”, meldt Hans Mars, bestuurslid van Coöperatie Windenergie Waterland. Momenteel wordt de enquête geanalyseerd zodat binnenkort duidelijk wordt of er draagvlak is in gemeente Waterland voor extra windmolens op de Nes Marken. Voorstanders van de plannen zien het wel zitten dat een groot gedeelte van Waterland in de toekomst kan worden voorzien van groene stroom. Critici hebben hun twijfels over de plannen en maken zich zorgen om de geluidsoverlast, slagschaduw en bovenal de weidevogels.

Door Shelley Zuizewind

“Er zijn meerdere scenario’s mogelijk, maar met vier nieuwe molens op de dijk kunnen we zelfs heel Waterland voorzien van groene stroom”, vertelt Hans Mars, bestuurslid van Coöperatie Windenergie Waterland. Momenteel staan er twee windturbines die volgens de coöperatie zijn afgeschreven over een aantal jaar. Maar in de plannen die naar de gemeente gaan- eind februari komen deze aan de orde in de raad- ligt tevens een scenario voor 4 windturbines met een hoogte van 122.5 meter en een wieklengte van 77 meter.

Weidevogels

Een inwoonster van Marken, die anoniem wenst te blijven, maakt zich zorgen over de komst van extra windmolens op de Nes. “En ik ben niet de enige op Marken. Wat mij het meeste zorgen baart zijn de weidevogels en de ganzen. Marken doet het supergoed wat betreft de weidevogels. Er zijn veel ganzen en vogels die juist hier foerageren, in de punt van de Nes. Niet voor niets hebben natuurbeschermingsorganisaties protest aangetekend bij de plaatsing van de twee molens die er nu staan. De Nes is een top-vogelgebied, het kan toch niet zo zijn dat er geen andere locatie geschikt is?!”

Geluid van de molens veroorzaakt stress

De inwoonster van Marken is niet geheel tegen windmolens en windenergie. “Helemaal niet. Ik ben juist erg groen; ben bijvoorbeeld voorstander van zonnepanelen, maar die mogen niet op Marken vanwege het beschermd dorpsgezicht, jammer. Bovendien zijn we een toeristische trekpleister, windmolens passen hier toch niet in? Tevens maak ik mij zorgen over de geluidsfrequentie van de molens. Er zijn studies waarin is aangetoond dat de laagfrequente geluiden die de molens uitzenden niet goed zijn voor de gezondheid. Deze tonen kun je niet horen maar werken op je reptielenbrein wat stress veroorzaakt . Volgens de studies die in Duitsland en andere landen zijn gedaan naar deze tonen blijkt dat de gezondheidsklachten overal hetzelfde zijn. Ik vind het van belang dat er hier meer onderzoek naar komt! Dan heb ik het nog niet eens gehad over de slagschaduw van de wieken van de molens waar de vogels last van gaan hebben en sommige van de bewoners van huizen op Marken mee te maken krijgen!” 

De enquête  is gekleurd

Vele Markers vinden de manier waarop er naar draagvlak wordt gezocht vreemd. “Ik vind dat er een enquête speciaal voor Markers moet komen. Vele Markers wisten tot voor kort nergens van, en dan heb ik het gewoon over mensen die bij de tijd zijn en het nieuws volgen. Hoe kan dat? Velen van ons hebben de aankondiging gemist. Er is niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. Ik vind dat de enquête te gekleurd is. Er zijn weinig keuzen, behalve op de Nes. De enquête is moeilijk te vinden- vele buurtgenoten vroegen aan mij waar de enquête ingevuld kon worden- en tevens stoort het ons dat er veel wordt gevraagd of je lid wilt worden van de coöperatie”

Transparant 

Hans Mars van de coöperatie zegt dat het juist de bedoeling is geweest om zo transparant mogelijk te communiceren over de plannen. “Daarom hebben wij ook de enquête opgesteld. Bovendien is er in veel regionale media aandacht voor geweest. En we staan ook nog volledig aan het begin van de plannen. Wij als coöperatie zijn uiteindelijk niet degene die beslissen, dat is aan de politiek. De komst van de twee molens die er nu staan is tot aan de Raad van State gegaan. Wat betreft de locatie, dit is geregeld in de RES, de Regionale Energie Strategie. Men heeft straks nog inspraakmogelijkheden en iedereen heeft er ook recht op zijn mening te ventileren.. Bovendien zou ik tegen mensen die hun twijfels hebben willen zeggen dat we, als we een duurzamere wereld willen hebben, we ons moeten realiseren dat we stappen moeten nemen om te verduurzamen.” 

Het is aan de politiek te beslissen


De tegenstanders van de plannen zien ook zeker de noodzaak van duurzame energie. “Ik snap dat er windmolens moeten komen, dat belang zie ik ook. Maar waarom moet dit precies op deze plek? De Nes, een plek waar zoveel weidevogels zitten. Is er geen andere plek in Waterland mogelijk vraag ik mij echt af? Natuur voor milieu inruilen lijkt ons een verkeerde afweging..”