De Speeltoren laat letterlijk en figuurlijk van zich horen

Algemeen
De verbouwing is in volle gang.
De verbouwing is in volle gang. (Foto: Bernard van de Ven)

WATERLAND – Wie denkt dat Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam in diepe winterslaap is, heeft het helemaal mis. Achter gesloten deuren vindt de grootste verbouwing sinds de opening in 2012 plaats. De nieuwe Carillonzaal krijgt stukje bij beetje vorm. Na het plaatsen van een nagebouwde torenkoepel, wordt er nu hard gewerkt om eeuwenoude techniek inzichtelijk te maken.

De Speeltoren zorgt er al eeuwenlang voor dat iedereen in Monnickendam bij de tijd is. Op gezette tijden blaast de Faam op haar bazuin om aan te geven dat er alweer een uur verstreken is. En nog vaker zorgt het klokkenspel voor een onvervalst - maar vals - stukje Monnickendammer historie. Het zijn technieken die al honderden jaren meegaan. Hoe dit mechanisch werkt, is soms vernuftig, maar soms ook kinderlijk eenvoudig. In de nieuwe Carillonzaal worden de geheimen van de Speeltoren ontrafeld .

De ‘Meer Weten Unit’ laat bezoekers kennismaken met de techniek die voor het oog verborgen is. Want hoe werkt een uurwerk nu precies? En wat is het verschil tussen een torenuurwerk of een atmosklok? Met minutieuze precisie brengen de experts dit in de Carillonzaal in beeld. Ben je ook benieuwd hoe de Faam het toch elke keer weer voor elkaar krijgt tijdig op de bazuin te blazen? En komt dat oorverdovende lawaai echt uit die kleine toeter? Het museum geeft alle geheimen prijs. Niet alleen in tekst en beeld, maar ook door het zélf te ervaren.

En dan het klokkenspel! Nergens ter wereld klinkt het zo mooi vals als in Monnickendam. Daarmee verdiende de Speeltoren de twijfelachtige eer het meest authentieke en daardoor meest valse carillon ter wereld te zijn. Maar hoe komt het dat deze klokken vals klinken en die in andere torens zuiver gestemd zijn? Is de techniek achter het gieten van de klokken in al die eeuwen veranderd?

De Speeltoren zou haar naam niet waard zijn als dit geheim niet voor eens en voor altijd verteld wordt. Heb jij er een oor voor om te ontdekken wat vals is of zuiver? Je komt er al snel achter in de nieuwe zaal. Al die techniek onder één eeuwenoud dak, waarbij zelfs het dak een eigen verhaal vertelt. De Speeltoren laat letterlijk en figuurlijk van zich horen

Afbeelding
Afbeelding