‘Jongeren zijn murw van het binnen zitten’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Jerome den Enting )

WATERLAND – Jongerenwerker Jerome den Enting is blij met de animo die er is voor de gratis sport- en spelactiviteiten die sinds deze week worden aangeboden voor jongeren tussen 12 en 17 in de gemeente waterland. “Er is zo weinig te doen voor ze vanwege de coronamaatregelen. Ze worden enorm beperkt. Velen zijn murw van het binnen zitten, de scholen die lange tijd dicht waren, de sportwedstrijden die niet door kunnen gaan…Dus hebben we de handen ineengeslagen met Team Sportservice, de gemeente en de Bolder om een mooi activiteitenprogramma op poten te zetten voor de jeugd.”

Door Shelley Zuizewind

Jerome vertelt: “Deelname aan deze activiteiten is momenteel de enige manier waarop de jeugd tussen 12 en 17 buiten kan zijn in een grote groep-binnen de maatregelen- om lol en plezier te maken, even te ontspannen. Dat hebben ze echt nodig!”

Sport is de manier in contact te blijven met de jongeren

In Ilpendam kwamen zo’n 10 jongeren af op de activiteit en in Broek in Waterland ruim 20. Er was een bootcamp parcours uitgezet. “De jongeren reageerden positief en waren enthousiast.” De komende drie maanden kunnen jongeren op gezette tijden sporten in de verschillende kernen en kennismaken met diverse clinics zoals boksen, rugby en ‘bubble voetbal’.

Ontspannen

Jerome: “Het doel van de activiteiten is vooral dat ze even kunnen ontspannen en met meer dan twee personen buiten kunnen zijn. Vanwege de strenge maatregelen wordt deze groep tussen de 12 en 17 zo beperkt. Met deze activiteiten roepen we vooral de jeugd op die te veel binnen zit vanwege de maatregelen en die nergens anders terecht kan. Bovendien is het ook een goede manier om de vrienden even te zien buitenshuis, want zowel binnen als buiten mag er natuurlijk niet met een groep worden afgesproken.”

Belangrijke contacten

Voor de jongerenwerkers is het een manier om in contact te komen en te blijven met de jeugd. “Zeker in deze periode is het belangrijk om in contact te blijven met jongeren. We hebben in het algemeen gezien dat vanwege de corona maatregelen de psychische klachten bij de jeugd zijn toegenomen. We willen hier alert op blijven. Terwijl we sportief bezig zijn kunnen we ook een praatje maken met de jongens en meiden. Hoe gaat het? Hoe gaan ze om met die beperkingen die ze opgelegd krijgen, hebben ze last van bepaalde problemen?’”

Input jeugd

De komende drie maanden zijn de lessen voor een groot gedeelte al ingevuld “Maar na de eerste drie maanden willen we als jongerenwerkers en Teamsportservice ook graag input van de jeugd krijgen. Wat vinden zij leuk om te doen? En hoe zien zij de lessen graag?” Aanmelden via www.noordhollandactief.nl