Nog geen omgevingsvergunning windmolens Nes

Algemeen
Extra windmolens bij de Nes zorgelijk of juist kansrijk?
Extra windmolens bij de Nes zorgelijk of juist kansrijk? (Foto: archief)

WATERLAND - De laatste weken is er veel te doen geweest over de plannen van Coöperatie Windenergie Waterland om extra windturbines te plaatsen op de Nes Marken. Uit de enquête die door CWW werd gehouden bleek dat het aantal voor- en tegenstanders elkaar niet veel ontloopt. Toch waren er ook geluiden vanuit de Marker gemeenschap-onlangs nog te lezen in Ons Streekblad- dat de enquête te gekleurd zou zijn. Natuurorganisaties en omwonenden maken zich zorgen. Gemeente Waterland meldt deze week op haar website dat het college van B&W Waterland heeft kennis genomen van het initiatief voor uitbreiding van windenergie bij de Nes van de initiatiefnemer en de zorgen hierover omwonenden en (natuur)organisaties. Ook meldt de gemeente dat er nog geen omgevingsvergunning door CWW is aangevraagd maar wel dat CWW in gesprek wil met de gemeente over de haalbaarheid (en standpuntbepaling/ vooroverleg) van het plan.

Bij zowel het vooroverleg als bij een formele aanvraag wordt door de gemeente onderzocht of de inwoners voldoende betrokken zijn en of er voldoende rekening wordt gehouden met alle belangen, effecten op de leefomgeving, flora & fauna, landschap en milieu.

Mening inwoners

Ook na een vooroverleg, zal er bij een formele aanvraag aanvullend nog uitgebreid gelegenheid voor inwoners zijn om hun mening te geven. Eilandraad Marken heeft aangegeven dat ze vindt dat Markers veel meer gedetailleerde info dient te krijgen van de CWW dan die er nu is. Als alle informatie over veiligheid, natuur en informatie over de vogeltrek bekend is zal de Eilandraad deze informatie voorleggen aan de Markers. Tevens zal de Eilandraad Marken een enquete houden onder de Markers en de uitslag hiervan delen met de gemeente Waterland. Daarnaast gelden er uiteraard nog de wettelijke voorgeschreven inspraak- en rechtsmiddelen. Het besluit op een formele aanvraag is uiteindelijk aan de gemeenteraad.

Regionale Energiestrategie (RES)

Vanuit het Nationale Klimaatakkoord werkt gemeente Waterland sinds 2019 samen met de Energieregio Noord-Holland Zuid aan een Regionale Energiestrategie (verder RES). Het doel is om te onderzoeken hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden en hoe eventuele restwarmte regionaal kan worden verdeeld.

Zoekgebieden duurzame energie

Na verschillende bijeenkomsten met inwoners, betrokkenen en partijen als Liander is een aantal zoekgebieden benoemd voor duurzame energieopwekking, zon en wind. Met de term ‘zoekgebied’ wordt aangegeven op welke locaties eventueel aan energieopwekking door zon en wind wordt gedacht en daarmee ook welke plaatsen hiervoor niet in beeld zijn.De zoekgebieden zijn opgenomen in de concept-RES 1.0. In Waterland gaat het daarbij om de zoekgebieden de Bukdijk (zonne-energie) en, aansluitend op het Coalitieakkoord 2018-2022, de Nes (windenergie).

Bovenstaande gebieden zullen in de definitieve RES 1.0 nog steeds zoeklocaties zijn. Met het vaststellen van de RES 1.0 is er nog geen besluit genomen over de daadwerkelijke realisatie van plannen binnen deze zoekgebieden.