Zaanstreek-Waterland wil alle grote daken vol met zonnepanelen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - WATERLAND -  Om de ambities uit het Nationaal Klimaatakkoord te halen willen de acht gemeenten uit Zaanstreek-Waterland grootschalig inzetten op het principe ‘alle daken vol’ met zonnepanelen. Daarnaast worden de mogelijkheden voor het opwekken van windenergie verder onderzocht in een aantal gemeenten.

Hiermee levert de deelregio met behoud van natuurlijke waarden van het landschap en het karakter van het gebied een haalbare bijdrage aan de Regionale Energiestrategie van energieregio Noord-Holland Zuid.

Acht gemeenten

De deelregio Zaanstreek-Waterland omvat acht gemeenten, te weten Zaanstad, Beemster, Edam-Volendam, Purmerend, Oostzaan, Wormerland, Landsmeer en Waterland. In een uitgebreid proces is opgehaald waar mogelijkheden zijn om grootschalig duurzame energie op te wekken. Dit vanuit het perspectief van natuur en milieu, de kosten, de impact op het elektriciteitsnetwerk, gezondheid en de maatschappelijke impact. En dat is niet zonder slag of stoot gegaan.

Nes Waterland zoekgebied

Naast deze generieke zoekgebieden staan er op de kaart nog vier ‘specifieke’ zoekgebieden in Waterland en Zaanstad waar de mogelijkheden voor zonne- en/of windenergie verder worden onderzocht. Dit zijn de zoekgebieden zon op de Bukdijk (Waterland), wind bij de Nes (Waterland), zon en wind in het Noordzeekanaalgebied (Zaanstad) en zon langs de A7 (berm), A8 en ten noorden van de A10. De haalbaarheid, wenselijkheid en invulling hiervan worden verder verkend.

Online toelichting 

Op woensdag 28 april (20.00 tot 21.00 uur) wordt een online toelichting gegeven op de keuzes die de regio maakt. Hoeveel wil de regio gaan opwekken tot 2030? Waar liggen de zoekgebieden? Wat is een zoekgebied eigenlijk? Welke stappen volgen nog totdat uiteindelijk een vergunning kan worden verleend? En hoe kunnen bewoners en belanghebbenden hierover nog meepraten? De toelichting is voor iedereen te volgen via een livestream op https://energieregionhz.nl/informatieavond-res

Landelijke ambitie

Beemster volgt landelijke ambities voor CO2-reductie, zonder aantasting van Unesco-werelderfgoed. Dit doet de gemeente door in te zetten op energiebesparende maatregelen, het stimuleren en faciliteren van initiatieven om zonne-energie op te wekken. Een mooi voorbeeld hiervan is een gezamenlijk project van Liander en LTO om zon op agrarische daken te realiseren.

Purmerend

Purmerend neemt afscheid van het aardgas en streeft (lokaal) opgewekte duurzame energie na. Op bedrijventerrein de Baanstee Noord is in 2016 het zonnepanelenpark Solar Campus Purmerend met 21.600 zonnepanelen gerealiseerd. Dit park levert stroom voor ca 1.400 huishoudens. Daarnaast is in Purmerend al 75% van de gebouwde omgeving aardgasvrij dankzij de biowarmtecentrale De Purmer. Purmerend zet vol in op zon-op-dak, zowel bij bestaande gebouwen als de ca. 10.000 nieuw te bouwen woningen.