Evelien fietst in zes weken naar 75 inloophuizen

Algemeen
Evelien van der Werff.
Evelien van der Werff. (Foto: aangeleverd )

REGIO – Evelien van der Werff kreeg twee maal borstkanker en verloor haar borsten en haar baan. Na haar genezing was ze vastbesloten de IPSO inloophuizen, waar mensen met kanker psychosociale ondersteuning krijgen, landelijk op de kaart te zetten. 25 mei stapte ze vanuit Zwolle op de fiets bij nazorgcentrum Intermezzo om in zes weken tijd 75 inloophuizen te bezoeken. Dinsdag 1 juni kreeg ze een hartelijk onthaal bij inloophuis Wij Allemaal in Purmerend en bij Huis aan het Water in Katwoude. Evelien: “Als ik eerder had geweten wat een fantastisch werk de inloophuizen doen voor mensen en hun naasten die getroffen zijn door kanker, dan had ik zeker binnengelopen. Ik vind dat er veel meer aandacht voor deze fantastische inloophuizen moet komen, vandaar mijn actie!”

Door Shelley Zuizewind 

Evelien werkt als jonge vrouw jarenlang als stewardess bij de KLM en is daarnaast onderneemster. Als ze ziek wordt, ze krijgt tot twee maal toe borstkanker, belandt ze in een diep dal. Dit gebeurt echter pas na haar genezing. Van der Werff: “Ik raakte mezelf helemaal kwijt. Had geen vertrouwen meer in mijn lichaam, ging overdreven gezond doen omdat ik eigenlijk continu angstig was om opnieuw ziek te worden. Ik probeerde als controlfreak mezelf staande te houden. Ik was zo bang dat de tumoren weer terug zouden komen dat ik na een half jaar bijna burn out raakte.”

Kanker hebben is een topsport

Evelien kwam uiteindelijk bij een psycholoog terecht voor hulp en ondersteuning. “Dat was ook echt wel nodig. Kanker hebben is een soort topsport. Het is zo ontzettend zwaar. Je zit continu in de overleefmodus. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik niet zo in de put had geraakt als ik eerder naar een inloophuis had gegaan voor hulp. Ik wist toentertijd wel van de inloophuizen af. Maar ik dacht: ‘dat is niets voor mij’. Daar zitten alleen maar mensen te zeuren en weg te kwijnen in hun ellende. Dat had ik dus totaal mis! Had ik maar eerder geweten wat een steun je kunt hebben aan de activiteiten van de inloophuizen…”

Mooi sponsorbedrag

Waar de ziekenhuizen zich richten op het fysieke genezingsproces, zorgen de inloophuizen voor de psychosociale ondersteuning. Het is een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. Dit wordt gedaan met behulp van behoeftegerichte activiteiten, want ieder mens is anders. Vanwege corona zitten veel inloophuizen in zwaar weer, omdat veel fondsenwervende activiteiten niet door konden gaan. Daarom haalt Evelien met haar fietstocht ook geld op om de huizen aan het eind van de rit een mooi bedrag te kunnen overhandigen. “Ik heb al ruim 7000 euro opgehaald. Ik vind het een fijn idee om te laten zien met deze actie dat je als mens tot zoveel in staat bent. Als je kanker hebt zeggen mensen vaak tegen je: ‘Wat knap dat je zo sterk bent.’ Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die kracht in zich heeft. Maar gelukkig hoeven we deze kracht niet te gebruiken als we gezond zijn! Het is voor mij geweldig om te kunnen laten zien dat je in je eentje heel veel kunt bewerkstelligen. Ik word altijd zo moe van mensen die zeuren en negatief zijn. Ga iets nuttigs doen denk ik dan, of zet je in voor je medemens. Dat geeft pas echt voldoening. Het fietsen is voor mij ook bezinning na alles, maar ik wil er vooral mee bewijzen dat je dus wel een verschil kunt maken in je eentje. Door deze actie op poten te zetten wil ik laten zien dat er zoveel mogelijk is, als je maar wil en positief bent!”

Koningin

Ik ben net gestart met fietsen en voel mij bij bij ieder inloophuis weer onthaald als een koningin. Geweldig dat er zoveel aandacht voor is. En dat was juist mijn bedoeling. Maandag werd ik in Katwoude bij Huis aan het water opgewacht door het team en zelfs onthaald en toegezongen door de zanger van de 3J’s. Ook bij Wij Allemaal werd ik goed ontvangen en rondgeleid. Geweldig. Deze week zal ik tevens Hans Klok ontmoeten, en zullen er nog meer bekende Nederlanders zijn die mij de komende weken gaan helpen de inloophuizen op de kaart te zetten. Wellicht zit er zelfs een tv-item in...maar dat wordt nog vervolgd!”, vertelt Evelien enthousiast. Meer info op

https://acties.kwf.nl/fundraisers/evelienwerff en op https://www.evelienvanderwerff.info/evelienbrengtgeluk