Zoveel kost een begrafenis gemiddeld in Waterland

Algemeen
Een uitvaart is niet in alle gemeenten even duur...
Een uitvaart is niet in alle gemeenten even duur... (Foto: ANP)

WATERLAND - Een uitvaart regelen is doorgaans het laatste waar mensen op zitten te wachten als er een dierbare is overleden. Toch is het belangrijk om te weten waar je allemaal aan moet denken en wat voor kosten een begrafenis of crematie met zich meebrengt. Daarbij scheelt het ook nog eens in welke gemeente dit plaatsvindt. Uit cijfers van uitvaartmaatschappij Monuta blijkt namelijk dat er nogal een groot financieel verschil kan zitten in hoe en waar een uitvaart precies wordt gerealiseerd. Er is hiervoor specifiek gekeken naar de kosten van een begrafenis, die in iedere Nederlandse gemeente weer verschillen. Landelijk kost een begrafenis in een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats gemiddeld 3.036 euro. 

In de gemeente Waterland kost een begrafenis dit jaar gemiddeld 3548,71 euro.

Dit bedrag is opgebouwd uit een aantal factoren, zoals de gemiddelde kosten voor het grafrecht en de begraafkosten zelf. Ook spelen de inschrijfkosten, het onderhoud en de gemiddelde kosten van een eventuele vergunning voor een monument mee. De totale kosten zijn in vergelijking met vorig jaar iets gestegen, toen kostte een begrafenis gemiddeld nog 2.949 euro.

Kosten begrafenis Waterland 

In de gemeente Waterland kost een begrafenis dit jaar gemiddeld 3548,71 euro. De gemiddelde looptijd bedraagt dan twintig jaar. De kosten voor een begrafenis zijn hier dus hoger ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Verschillen

Gemeenten bepalen zelf de prijs voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats, net als de kosten van het onderhoud en de grafrechten. De verschillen tussen al deze kosten worden door woordvoerder Naomi Samson van Monuta verklaard. “Elke begraafplaats is anders, maar je hebt overal te maken met het waterpeil en begroeiing. Beheerders moeten ervoor zorgen dat dit goed geregeld is en dat het gras netjes gemaaid is en de paden goed beloopbaar zijn”, zegt ze. 

“De ene begraafplaats heeft veel meer begroeiing, dus het verschilt heel erg. Bij de ene betaal je dat meteen, maar de ander neemt dat in de kosten van het grafrecht mee”, aldus Samson, die zag dat er flinke stijgingen waren in de kosten. “We hebben met een inflatie van 4 procent te maken. De kosten voor personeel stijgen en daardoor stijgen ook de kosten voor grafrechten en algemeen onderhoud”, zegt ze. “Vorig jaar en dit jaar zaten er best heftige stijgingen bij van 20 procent of meer, dat is best hoog.”

De kosten zijn soms wel met 20 procent gestegen, dat is best hoog.

Locatie

Bij het kiezen van een begraafplaats wordt volgens Samson naar meerdere zaken gekeken. “Mensen kiezen niet alleen voor de prijs, ze kijken naar zoveel meer dingen. Is het dicht bij huis, waar ligt het? Kunnen mijn nabestaanden er naartoe? Hoe ziet het eruit, kan je er wandelen?”  Samson zelf begrijpt al die beweegredenen wel. “Je kijkt toch om je heen, het is toch fijn als je op een mooie plek bent waar je tot rust kan komen, maar ook even een wandeling kan maken om je hoofd leeg te maken.”

Bespreekbaar maken uitvaart

Een gezellig onderwerp is het niet, maar het (financieel) bespreekbaar maken van het regelen van een uitvaart helpt volgens Samson wel. Kijk daarbij ook of de wensen en het bedrag waarvoor je verzekerd bent, nog wel met elkaar overeenkomen.

“Het belangrijkste is dat naasten weten hoe zij jouw uitvaart kunnen regelen. Niets is zo vervelend als aan het einde van de rit erachter komen dat je niet voldoende middelen hebt”, meent ze. “Je verzekert je niet voor niets, zodat nabestaanden geen financiële zorgen hebben. Zij moeten immers de keuzes gaan maken en hebben daar redelijk kort de tijd voor. Als ze het weten, dan geeft dat rust.”

Afbeelding