Bibliotheek Waterland lanceert korte infofilm met Kees Tol

Algemeen
Hans schrijft nu zelf zijn ansichtkaarten.
Hans schrijft nu zelf zijn ansichtkaarten. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Voor de Week van Lezen en Schrijven, van 6 tot 12 september, ontwikkelde Bibliotheek Waterland een korte informatiefilm over laaggeletterdheid. Kees Tol, ambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven interviewt Ria Trompert en Hans van Dijk, die beiden moeite hadden met lezen in schrijven, in het mooie Volendam. Ook Vincent Tuijp, wethouder Samenleving van de gemeente Edam-Volendam komt in deze korte film aan het woord.

Hoe goed kun jij lezen en schrijven?

Doel van de film is om alle inwoners in het werkgebied van Bibliotheek Waterland te informeren over het taalaanbod van de bibliotheek. Heb je zelf moeite met lezen en schrijven? Of vermoed je dat anderen in je omgeving dit moeilijk vinden? De bibliotheek biedt gratis en laagdrempelig taalonderwijs. Samen met een taalvrijwilliger ontdek je welke hulp jij nodig hebt. Dit kan in de bibliotheek maar ook online. Taalondersteuning op de werkvloer behoort ook tot de mogelijkheden.

Danielle Schrumpf is coördinator van het NL Plein, en houdt zich fulltime bezig met het ontwikkelen van taalaanbod: ‘Goed kunnen lezen en schrijven is essentieel om mee te kunnen doen in de maatschappij. Het opent deuren naar een opleiding, een beter betaalde baan en een sociaal netwerk. We zien vaak dat laaggeletterdheid een van de oorzaken is van eenzaamheid. Als bibliotheek is het onze missie om elke inwoner de kans te geven zich verder te ontwikkelen. Dat begint met taal.’

In de film wordt ook duidelijk hoe je laaggeletterdheid bij anderen herkent, en hoe jij hierin kan helpen. Meer informatie over het taalaanbod? Loop binnen in een van de bibliotheken of neem contact op met het NL Plein: nlplein@bibliotheekwaterland.nl / tel: 06 14 305 887. 

Bekijk de film hier.

Danielle en Ria aan de slag in Bibliotheek Volendam.