“Bolder buurttuin gaat voor verbinding zorgen”

Algemeen
De Bolder Buurttuin.
De Bolder Buurttuin. (Foto: Evert Ruis)

MONNICKENDAM - De nieuwe buurtuin van De Bolder in Monnickendam is vrijdag 10 september officieel geopend. Buiten dat de tuin er prachtig uit ziet is deze ook nog eens heel nuttig. Boontjes, bloemkool en rucola werden al geoogst uit eigen tuin en nu is het nog wachten op de pompoenen en de courgettes. De Bolder Buurttuin moet voor verbinding zorgen in de wijk tussen bewoners, maar ook tussen bedrijven, organisaties en scholen. “Iedereen kan en mag meedoen”, aldus Angela Kroon van De Bolder. 

We zijn erg trots op onze buurttuin. Iedereen kan en mag meedoen.

Bij de opening waren vrijwilligers, sponsoren, het team en bestuur van De Bolder aanwezig en organisaties waarmee de komende tijd de buurttuin verder wordt ontwikkeld.  Om 15.00 uur werd iedereen hartelijk ontvangen door Linda Henskes, manager van De Bolder. De officiële openingshandeling werd verricht door Wethouder Ton van Nieuwkerk. Na zijn toespraak plaatste hij samen met vrijwilligers twee fruitbomen in de buurttuin. Tuinvrijwilliger Loek vertelde enthousiast over zijn zelfgemaakte wormenhotel en hoe dit precies in zijn werk gaat. 

Soep uit tuin

“Vervolgens hebben we gezamenlijk geproost met water met citroenmelisse en een heerlijk kruidig tomatensoepje gegeten, gemaakt door tuinvrijwilliger Gwenda. Compleet met verse kruiden vanuit de eigen kruidentuin!”, vertelt Angela Kroon. Manager Linda Henskes: “Met deze gemeenschappelijke buurttuin willen we mensen verbinden, jong en oud, verschillende culturen en met elkaar zorgen voor de tuin.”

Leuk om te zien dat het idee nu echt werkelijkheid is geworden.

Een vaste groep vrijwilligers is er al, maar iedereen is welkom. De vrijwilligers gaan de komende tijd aan de slag op maandagmiddag, donderdagmiddag en vrijdagochtend om de tuin netjes te houden. “Leuk om te zien dat het idee nu echt werkelijkheid is geworden. We zijn met diverse vrijwilligers die van tuinieren houden om de tafel gaan zitten”, zegt Angela. 

Sierbloemen en moestuin

“We willen mensen ook inspireren om lekker in de tuin aan de gang te gaan. De gesprekken hebben echt wat opgeleverd. We hebben nu een tuin om trots op te zijn; een tuin met sierbloemen, moestuingedeelte, een egelhuis, insecten- en wormenhotel en een mezenkast. Alles wat in de tuin groeit gaan we straks ook weer gebruiken voor onze kookactiviteiten.” Zo is er dus dubbel plezier van de tuin. 

“De komende tijd gaan we dit verder ontwikkelen, waarbij we vele organisaties betrekken; we bundelen kennis en kracht. Zo kan het ook zijn dat we scholen gaan betrekken bij het project”, aldus Angela Kroon. 

De basis van de Bolder Buurttuin is gelegd, nu verder ontwikkelen.

Meedoen?

Ben je na het lezen van dit bericht ook nieuwsgierig geworden? Of heb je zin om te helpen in de tuin? Je bent van harte welkom! Neem contact op met Angela Kroon, je kunt een mail sturen naar angela@debolder.com of bel naar 0299-650560.