Alle oppasopa’s verzamelen: Rik Hoogendoorn in De Purmaryn

Algemeen
Hoogendoorn met zijn kleinzoons.
Hoogendoorn met zijn kleinzoons. (Foto: aangeleverd)

BROEK IN WATERLAND/PURMEREND - Alle oppasopa’s (en oma’s) verzamelen...Op 14 oktober staat Rik Hoogendoorn met zijn programma Oppasopa op de bühne van de Purmaryn. In de voorstelling doet hij zijn belevenissen als oppasopa uit de doeken en vertelt hij over zijn (jeugd)herinneringen. Ook wordt er gezongen. Ons Streekblad en Purmerends Nieuwsblad mogen twee keer twee kaarten weggeven. Wil je erbij zijn op 14 oktober? Mail dan even naar de redactie, via redactie.osb@rodi.nl. 

Door Shelley Zuizewind

Als je net zoals Hoogendoorn in Broek in Waterland woont en veel wandelt in de Volgermeerpolder dan kan het best weleens zo zijn dat je Hoogendoorn tijdens een van zijn powerwalks-zoals hij deze zelf noemt- bent tegengekomen, in training voor zijn voorstelling. “Normaal gesproken speel je een voorstelling vrijwel achter elkaar door. Vanwege corona zat dat er natuurlijk niet in.”  Hoogendoorn speelde de voorstelling een aantal keer voor de lockdown en tussentijds een keer. “Daardoor ontbrak het speelritme. Ik besloot te gaan wandelen in onze prachtige omgeving en om de voorstelling af te spelen in mijn hoofd. Dit ging vaak hardop, dus ik zag wel hier en daar wat verbaasde blikken…’Sorry, ben aan het werk’, excuseerde ik mezelf dan”,  aldus de acteur bekend van onder andere Sesamstraat en de televisieserie Kees & Co. 

Het idee voor de voorstelling werd al geboren voordat Hoogendoorns kleinkind ter wereld kwam. “Mijn dochter was twee maanden zwanger en kwam al snel met de vraag of ik en mijn vrouw bereid waren om een vaste oppasdag voor onze rekening te nemen...al vrij snel besloten we ‘ja’ te zeggen. 

Herinneringen

Niet wetende wat er op ons af kwam, maar wel met een vermoeden natuurlijk. Die zwangerschap van mijn dochter en het oppassen zette mij aan het denken…Over de manier waarop het vroeger ging, hoe het nu gaat en het bracht ook herinneringen teweeg. Toen mijn dochter werd geboren en mijn vrouw net was bevallen had ik binnen twee dagen de geboortekaartjes laten drukken...Binnen een mum van tijd zat het hele huis vol visite;  de buurvrouw, familie, de postbode; iedereen wilde de kleine zien, en dat gebeurde ook. Toen mijn dochter was bevallen kreeg iedereen pas na 2,5 week een kaart in de bus. En als ik vroeger als kind niet wilde eten kreeg ik een klap. Dat was heel normaal…”

De voorstelling is herkenbaar voor vele opa’s en oma’s

Theezakje Susan

Hoogendoorn deelt zijn ervaringen met het publiek. Herkenbaar voor vele opa’s en oma’s die ook hun spaarzame vrije tijd opofferen om kleinzoon of kleindochter voor een dag in de week op te nemen in huis. Maar niet alleen opa’s en oma’s, ook ouders zullen herkenning vinden in de manier waarop Hoogendoorn over ‘zijn baan’ als oppasopa vertelt. Anekdotes zijn er genoeg. “En ze zitten niet eens allemaal in de voorstelling. Zoals die ene keer dat mijn kleinzoon op de stoel voor me ging zitten en een boek dat oma (mijn vrouw schrijft) heeft geschreven opensloeg en begon met voordragen: ‘Ik ga vandaag niet naar opa en oma’, las hij (zogenaamd) voor. Ja de manier waarop dat soort dingen gaan...dat is geweldig, dan lig ik in een deuk.” De kleine man doet dat overigens als opa Rik zijn favoriete liedje ‘Theezakje Susan’ gaat zingen, met bijbehorend dansje, wat ook in de voorstelling te zien is.

Eerlijke verhaal

Maar er is niet alleen ruimte voor grappen en grollen. In gesprek met de regisseur van de voorstelling, Helmert Woudenberg, besloot Hoogendoorn eerlijk te zijn over een persoonlijk drama. “Mijn regisseur zei: ‘als je het gaat hebben over familieverhalen en herinneringen dan moet je ook het eerlijke verhaal vertellen.’” Daarop besloot Hoogendoorn ook het tragische verhaal te delen van hun dochter die 25 jaar geleden overleed. “Toentertijd heb ik dat bewust uit de publiciteit gehouden. Ik kan en wil daar nu inderdaad over vertellen, maar het is een onderdeel van de voorstelling net als andere herinneringen en familieverhalen. Ik maakte de voorstelling met in gedachten mijn kleinzoon als hij 16 is. Als hij de voorstelling terug gaat zien heeft hij -en inmiddels zijn broertje ook -een mooi beeld over onze familie, de verhalen en de grappige anekdotes van mij als oppasopa”, aldus Hoogendoorn.