Zorgmedewerker na 45 jaar wandelend met pensioen

Algemeen
Fred Oosterhuis.
Fred Oosterhuis. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Fred Oosterhuis neemt na 45 jaar in de zorg te hebben gewerkt afscheid van De Zorgcirkel. Hij gaat genieten van zijn pensioen. Maar voordat hij zijn huidige werkgever definitief verlaat, gaat hij in de nacht van zondag 24 op maandag 25 oktober wandelend langs alle regio’s waar vestigingen zijn van de zorgorganisatie. Hij gaat te voet langs 5 van de 27 vestigingen.

De wandeltocht start om twee uur ‘s nachts bij Egmond aan Zee (Prins Hendrik Stichting). Daar vertrekt hij richting Alkmaar (Westerhout) waar hij rond 04.00 uur aan zal komen. Dan volgt de langste afstand naar Wormer (Torenerf) waar hij rond 08.45 uur arriveert. Iets voor 12.00 uur komt hij aan in Purmerend (Molentocht) en finisht hij rond 14.55 uur in Volendam (Sint Nicolaashof). 

“Fred zit is voor ons Mr. Persoonsgericht werken. Hij zit vol met bijzondere verhalen over hoe we moeten luisteren en doorvragen in plaats van gelijk invullen wat iemands behoeften zijn. Ook als dit tegen onze eigen aard en gevoel in gaat”, zo wordt hij door zijn collega’s gekarakteriseerd. 

Fred kan na 45 jaar een goed beeld geven van de zorg door de jaren heen. Hij heeft ook een sterke visie voor de toekomst. “Ouderen moeten zich gezien en gewaardeerd voelen en een bijdrage blijven leveren aan de maatschappij. Dat is een vereiste om zich mens te voelen. Dat zal niet altijd lukken, het lukt ons ook niet altijd en dat hoeft ook niet. Het gaat er om dat we een zo hoog mogelijk welzijnsniveau halen voor iemand. Behoeften en wensen worden vaak door elkaar heen gehaald. Het grootste verschil is dat een behoefte van binnenuit komt en rechtstreeks je welzijn beïnvloedt en wie je als mens bent.”

Fred’s standplaats is in de regio Alkmaar, maar vanuit daar reisde hij door de hele organisatie heen. Dit heet bij De Zorgcirkel een backpacker, dit zijn collega’s die met en rugzak vol ervaring en kennis collega’s helpen om hun eigen persoonsgericht werken te versterken. De Zorgcirkel heeft een programma persoonsgericht werken dat alle collega’s van zorg tot kantoor, vrijwilligers, cliënten en naasten traint en begeleid. 

Uiteindelijk moet persoonsgericht werken helemaal van ons zijn en vanuit ons zelf komen. We laten steeds meer het taakgericht werken los (om 09.00 uur moet iedereen aangekleed aan het ontbijt zitten bijvvoorbeeld) en slagen er meer en meer in om uit te gaan van wie iemand is, zijn/haar levensverhaal en de mogelijkheden.

In ieder geval laat Fred Oosterhuis een mooie erfenis achter bij zijn collega’s en de cliënten van De Zorgcirkel. Na zijn lange wandeltocht zal menigeen nog weleens terugdenken aan zijn wijze en sociale lessen.