Kerststallenroute in Monnickendam vanaf 12 december

Algemeen
De kerststallenroute – op eigen gelegenheid en in de buitenlucht – gaat gelukkig wel door en wordt dit jaar gehouden van 12 t/m 30 december.
De kerststallenroute – op eigen gelegenheid en in de buitenlucht – gaat gelukkig wel door en wordt dit jaar gehouden van 12 t/m 30 december. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM – Veel evenementen konden dit jaar vanwege het coronavirus geen doorgang vinden. De kerststallenroute – op eigen gelegenheid en in de buitenlucht – gaat gelukkig wel door en wordt dit jaar gehouden van 12 t/m 30 december. De route, een initiatief van Stichting Promotie Waterland in samenwerking met kerststallenverzamelaar Rita van Bavel, kan dit jaar zelfs rekenen op extra deelnemers.

Achter 52 ramen van inwoners en winkeliers in de binnenstad van Monnickendam valt een kerststal te bewonderen. De kerststallen zijn er in alle soorten en maten. Kleine, grotere, moderne en historische kerststallen, gemaakt van velerlei materialen, staan goed zichtbaar opgesteld in vensters en etalages. Het startpunt van de route is bij de levensgrote kerststal, gemaakt door Monnickendammer kunstenaar Herman van Elteren, onder de overkapping van Brasserie De Waegh aan de Middendam.

Geen tentoontstelling

Gebruikelijk is ook een tentoonstelling van honderden kerststallen in de RK Nicolaas en Antoniuskerk aan het Noordeinde in Monnickendam. Gezien de beperkte ruimte aldaar en de huidige maatregelen is besloten deze tentoonstelling dit jaar niet te houden. Ondanks dat wil de organisatie bezoekers en inwoners van Monnickendam het kerstgevoel bezorgen en daarom is besloten de wandelroute wel door te laten gaan.

Kerststallenroute

De locaties van de kerststallen zijn op een plattegrond genummerd aangegeven en met een wandelroute aan elkaar verbonden. De route is vanaf 12 december gratis te verkrijgen tijdens de openingstijden van het Informatiepunt/VVV Waterland aan de Middendam. Buiten de openingstijden kan de route gepakt worden uit de folderbak die naast de ingang van het Informatiepunt aan de brugreling is bevestigd. Ook is de route gratis af te halen bij Brasserie De Waegh (Middendam 5-7), Kreatiek Neijzen (Kerkstraat 42) en de R.K. kerk (Noordeinde 19). De route is vanaf 12 december ook te downloaden als pdf op de website van VVV Waterland: www.laagholland.com/waterland/uitagenda.

Doordat de wandeling op eigen gelegenheid in de buitenlucht gelopen kan worden, is deze kerststallenroute volledig coronaproof en een leuke en sfeervolle activiteit in de decembermaand.