Een aantal belastingen wijzigen vanaf 1 januari

Algemeen
Veel werknemers en werkgevers maken afspraken om ook na de crisis (deels) thuis te blijven werken.
Veel werknemers en werkgevers maken afspraken om ook na de crisis (deels) thuis te blijven werken. (Foto: Karolina Grabowska voor Pexels)

NOORD-HOLLAND - Vanaf volgend jaar wijzigen een aantal belastingmaatregelen. Het volledige overzicht is te vinden in de publicatie Belangrijkste wijzigingen belastingen 2022. Weten wat de wijzigingen voor u betekenen? Ga ook naar de ‘wat betekent dit voor mij’ tool van Wijzer in Geldzaken.

Afspraken over thuiswerken

Veel werknemers en werkgevers willen afspraken maken om ook na de crisis (deels) thuis te blijven werken. Daarom is het vanaf 1 januari 2022 mogelijk om een onbelaste vergoeding van thuiswerkkosten van 2 euro per dag te geven. Werkgevers en werknemers kunnen afspraken maken over welke dagen de werknemer thuiswerkt en welke dagen op kantoor. Op basis daarvan kan de werkgever een vaste vergoeding geven

Eigenwoningregeling aangepast

Vanaf 1 januari 2022 wordt de eigenwoningregeling op 3 onderdelen aangepast. Het tarief voor aftrekposten daalt komend jaar naar 40% (was 43%). Hogere inkomens (hoger dan 69.398 euro) gaan hierdoor minder voordeel hebben van aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek, zelfstandigenaftrek en persoonsgebonden aftrekposten.

Zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd

De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd van 6.670 euro naar 6.310 euro. De zelfstandigenaf­trek wordt de komende jaren stapsgewijs afgebouwd tot 3.240 euro in 2036.

Eerste tariefschijf vennootschapsbelasting wordt verlengd

De eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting wordt verlengd van 245.000 euro naar 395.000 euro. Het tarief voor de vennootschapsbelasting voor winsten in de eerste tariefschijf blijft 15%. Het tarief voor winsten die vallen in de tweede tariefschijf wordt in 2022 verhoogd van 25% naar 25,8%.

Aanscherping CO2-grenzen en tarieven bpo

Vanwege de verwachte technologische ontwikkeling van personenauto’s worden de CO2-grenzen en tarieven in de bpm aangescherpt. De verkoop van emissievrije auto’s (zoals elektrische auto’s en waterstofauto’s) wordt blijvend gestimuleerd, wat betekent dat de korting op de bijtelling tot 2025 behouden blijft.

Wel wordt de ‘cap’ in de bijtelling  - de maximumwaarde van de auto waarvoor de bijtellingskorting geldt – eerder verlaagd dan was afgesproken in het Klimaatakkoord. Daarnaast vinden er voor de bpm een aantal wijzigingen plaats, om zo knelpunten bij de import van gebruikte motorrijtuigen op te lossen.

Bron: Belastingdienst.