Expositie vol nostalgie

Nieuws
IJs op de Gouwzee. (Foto: aangeleverd)
IJs op de Gouwzee. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

MONNICKENDAM - In het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam kan iedereen tussen 17 november aanstaande en 17 maart 2019 de nieuwe tentoonstelling bezoeken 'Monnickendam van vroeger', periode 1800-1950. Kom kijken en geniet van nostalgische foto's en voorwerpen uit de tijd van onze voorouders!
   
In de 19e eeuw kwam de 'photographie' tot ontwikkeling. Zo kunnen wij nu gelukkig getuige zijn van het leven van onze voorouders. De tentoonstelling belicht aan de hand van drie thema´s in enkele fragmenten het wel en wee van Monnickendammers uit die tijd. En het zijn fascinerende fragmenten. Het laat Monnickendammers en hun stad zien in prachtig oude foto´s. Een fotograaf in de straat bracht opwinding, er werd geposeerd: stijfjes, elegant, stoer of brutaal. Het waren ook barre tijden maar Monnickendammers waren harde werkers. Veel zware en verdwenen beroepen zoals schillenboer, porder, de kolenman en de aschman. Ook zien wij onze grootouders en overgrootouders aan het werk in de visverwerking, de veekoekenfabriek, in het naaiatelier en op straat.
Als het werk gedaan was kon men ontspannen. Hoogtepunt was de kermis op de haven. Met trots toont het museum een prachtig groot schilderij van Willem Bastiaans Tholen: Kermis te Monnikendam uit 1927, bruikleen van het Stedelijk Museum Schiedam. Een hilarisch hoogtepunt was het IJspaleis op de Gouwzee uit 1895 waar zogenaamd de Maharadja van Lombok, tijdelijk residentie hield.
'Monnickendammers van Nu' kunnen helpen om meer over de foto’s aan de weet te komen. Er liggen daarom overal kleine memoblokjes. Herkent u een ver familielid, plak een memostickertje er bij. U mag ook raden waarvoor bepaalde objecten gediend hebben. Zo vertelt het museum het verhaal van vroeger en de bezoekers van nu vullen het aan!
De tentoonstelling is te zien vanaf zaterdag 17 november 2017 tot en met zondag 17 maart 2019. Openingstijden: weekend van 11.00-17.00 uur, schoolvakanties alle dagen van 11.00-17.00 uur, incl. . maandag vanaf 13.00 uur. Meer info: kijk op www.despeeltoren.nl.