Scholieren geven les over vuurwerk, veiligheid en overlast - Jongeren actief bij discussie over vuurwerk

Nieuws
Per klas waren twee leerlingen aanwezig om de presentatie te volgen en te luisteren naar feiten, (quiz)vragen en wetenswaardigheden over vuurwerk, veiligheid en regelgeving. (Foto: aangeleverd)
Per klas waren twee leerlingen aanwezig om de presentatie te volgen en te luisteren naar feiten, (quiz)vragen en wetenswaardigheden over vuurwerk, veiligheid en regelgeving. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

WATERLAND - Op vrijwel alle scholen in de gemeente Waterland werd er vorige week lesgegeven door scholieren zelf over vuurwerk, veiligheid en overlast. Daarvoor kregen 42 leerlingen op 13 december in het gemeentehuis van Waterland twee voorlichtingslessen door HALT-medewerkers. Naast de HALT medewerkers waren ook burgemeester Luzette Kroon, jongerenwerker Jerome den Enting en een medewerker van Handhaving aanwezig om met de jongeren in gesprek te gaan over vuurwerk.

De raadzaal van het gemeentehuis zat tjokvol met klassenvertegenwoordigers uit groep 8 én Voortgezet Onderwijs-leerlingen van het Bernard Nieuwentijt College. Per klas waren twee leerlingen aanwezig om de presentatie te volgen en te luisteren naar feiten, (quiz)vragen en wetenswaardigheden over vuurwerk, veiligheid en regelgeving. De video met een persoonlijk verhaal van een jong vuurwerkslachtoffer maakte grote indruk op de jongeren. Met alle -tijdens de voorlichtingsbijeenkomst opgedane informatie- vertelden de klassenvertegenwoordigers naderhand in hun eigen klas over de risico’s, regels, overlast en (on)waarheden over het omgaan met vuurwerk.

Bewust zijn van impact

Burgemeester Luzette Kroon: "Het is en blijft belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van de impact van vuurwerk. Veiligheid speelt natuurlijk een belangrijke rol maar ook de overlast die daarmee gepaard gaat. Het direct betrekken van leerlingen en hen zelf verantwoordelijk laten zijn voor kennisoverdracht, heeft een belangrijke meerwaarde. Ik ben ontzettend blij met deze aanpak!"
Wijzen op verantwoordelijkheden

Deze manier van informatiedeling maakt het mogelijk om in een kort tijdbestek zo’n 400 jongeren inhoudelijk te betrekken bij de discussie over vuurwerk. Er wordt daarbij ook aandacht besteed aan overlast(beleving) en illegaliteit. Dit is een belangrijke toevoeging in het informatieaanbod. Door klassenvertegenwoordigers eerst te laten informeren door professionals zijn zij in staat om andere jongeren te wijzen op hun verantwoordelijkheden.
Voorlichtingslessen

De jongerenwerker verzorgt in opdracht van de gemeente Waterland ieder schooljaar in samenwerking met HALT voor deze doelgroep ook twee klassikale voorlichtingslessen op alle scholen. De thema’s die in deze lessen worden behandeld zijn groepsdruk, social media en online veiligheid.