Uitreiking schaatsvaardigheidsdiploma's

MARKEN - IJsclub Marken hield in een 'uitverkocht' dorpshuis 'Het Trefpunt' voor de zesentwintigste keer een diploma-uitreiking. Kinderen op Marken, in de leeftijd van zeven tot en met elf jaar, gaan elke vrijdag naar kunstijsbaan 'De Westfries' in Hoorn om daar te leren schaatsen. Aan het eind van het seizoen gaan ze 'afschaatsen', daarvoor krijgen ze een KNSB schaatsvaardigheidsdiploma.

Door Pieter Pereboom

Sinds oktober 1992 organiseert IJsclub 'Marken' in de periode oktober tot en met maart wekelijks schaatsles in 'De Westfries' van 17.00 tot 18.00 uur. De kinderen worden elke vrijdagmiddag per bus van Marken naar Hoorn vervoerd. Waar in 1992 achtendertig kinderen mee konden, de bus was toen niet groter, gaan tegenwoordig vijftig kinderen met begeleiding mee en dan is de bus geheel vol.

De kinderen krijgen les van gediplomeerde begeleiders, die les geven volgens de richtlijnen van de KNSB (schaatsbond). "Alle inwoners op Marken van zevenendertig jaar en jonger, kunnen niet zeggen dat ze géén kans hebben gehad om te leren schaatsen", aldus voorzitter Cornelis Roos.

De middag werd geopend door de voorzitter. Hij benadrukte dat het niveau de afgelopen jaren steeds beter is geworden. Van afwezigheid is er bij de lessen op vrijdagmiddag weinig sprake. De kinderen moeten wel erg ziek zijn, willen ze de schaatslessen aan hun neus voorbij laten gaan.

De begeleiders deelden zelf de diploma's uit. De diploma's hebben een gradatie.De kinderen beginnen met SP (schaatsproef), ze kunnen vanaf A, eindigen met F. Voor de oudste groep organiseert begeleider Dirk Kes de 'Dirk Kes-competitie'. De prijzen waren voor Joris Stooker, Kick Teerhuis en Annelies de Visser.

Meer berichten