Huis aan het water weer spic en span

KATWOUDE - Vele vrijwilligers staken, samen met burgemeester Luzette Kroon en wethouder Astrid van de Weijenberg de handen uit de mouwen tijdens NLDoet dag in het Huis aan het Water.

NLDoet is een initiatief van het Oranjefonds. Het is de grootste vrijwilligersactie in Nederland die jaarlijks in maart wordt georganiseerd en wordt door Huis aan het Water altijd aangepakt om een stevige grote schoonmaak te houden. Het motto van vele handen maken licht werk werd bewaarheid: alle nisjes, laatjes, kastjes, plinten en de luxaflex kregen een goede beurt. "Op de site van het Oranjefonds omschrijf je je klus", vertelt Karin Hoogeveen. Zij heeft de dagelijkse leiding van het huis. "Je geeft aan hoeveel vrijwilligers je nodig hebt. Het is leuk, want je vist zo niet alleen in je eigen vijver. Er komen altijd andere mensen, soms schrijven ook bedrijven zich hiervoor in."

Daarnaast is de klus genoemd op Facebook, hingen er posters in het huis en is het gemeld aan de gemeente, met resultaat. Onder coördinatie van Marianne Harmsen en Tanja van de Berg en de inventarisatie van de klussen door Geert Molenaar, de conciërge, is een lijst opgesteld, die tijdens de NLDoet dag afgevinkt werd.

Ria Houweling maakte foto's van de schoonmaakactie. Ze is toevallig in het huis terechtgekomen. "Ik had borstkanker en hoorde van het huis, maar dacht van: Dat ga ik niet doen." Door de therapeut die haar hielp bij de behandeling van het lymfe-oedeem, dat ze kreeg ten gevolgen van de bestralingen, kwam ze er toch terecht. "Ik ben er nu heel blij mee. Het is er geweldig, de mensen die er zijn hebben een positieve benadering en zorgen dat we er allemaal het beste van maken. Heel bijzonder!"

Door de storm en regen konden de vrijwilligers buiten niet aan de slag. Daarom is het voorjaarsklaar maken van de tuin een weekje uitgesteld. "Dat gaat komende zaterdag gebeuren", meldt Karin, "want dan wordt het wel mooi weer."

Huis aan het Water biedt opvang en ondersteuning aan mensen met kanker om de regie over hun eigen leven te houden. Wie wil komen kijken kan bellen naar 0299-742790.

Meer berichten