Aangeleverd
Aangeleverd ((Foto: Adobestock ))

Tentoonstelling Waarom schrijf je me niet?

MONNICKENDAM - Het Herdenkingscomité Monnickendam organiseert van 7 tot en met 26 mei en van 3 tot en met 18 juni 2019 de tentoonstelling met de titel 'Waarom schrijf je me niet' in de Grote Kerk van Monnickendam. Deze tentoonstelling vertelt met authentieke brieven en briefkaarten uit getto's en nazikampen het verhaal van vervolging en vernietiging in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De poststukken zijn de sporen die mensen op hun reis hebben nagelaten. De tentoonstelling gaat ook vooral in op de vraag welke betekenis de verhalen nog hebben voor nu.

In de tentoonstelling wordt de reis van drie hoofdpersonen gevolgd – een pubermeisje, het Joodse meisje Wanda Verduin, een verzetsman, Nico Peeters en een jonge Joodse man, Jules Schelvis – en hun familie vanuit hun woonplaats in Nederland langs kampen en getto's. Hun geschiedenis wordt in korte films verteld door drie vertellers. De films kunnen ook op de website worden bekeken op www.pudv.nl.
Deze tentoonstelling is niet alleen toegankelijk voor mensen die dagelijks de Grote Kerk bezoeken tijdens haar openstelling van 13.00 tot 16.00 uur, maar is vooral ook bedoeld voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Waterland en voor de leerlingen van het Bernard Nieuwentijt College in Monnickendam.

Stichting Lotty Veffer Foundation

Vanuit de Stichting Lotty Veffer Foundation zijn deskundige gespreksleiders beschikbaar. Deze foundation heeft ook lesmateriaal ontwikkeld. De officiële opening van de tentoonstelling zal plaatsvinden op 10 mei 2019 om 16.00 uur in de Grote kerk. De openingshandeling zal worden verricht door de Burgemeester van de gemeente Waterland, Mevrouw Luzette Kroon.

Meer berichten