'Shadows and bells' in kerkje Beets

Nieuws
Gerard Bouwhuis. (Foto: aangeleverd)
Gerard Bouwhuis. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

BEETS - In de kerk van Beets wordt zondagmiddag 23 december vanaf 15.30 uur het concert 'Shadows and bells' gegeven door Nieuw Amsterdams Peil (NAP). Op deze middag kunt u naast Sjostakovitsj ook werk horen van Bach en Roukens. Op de middag zelf zullen de musici het een en ander over de stukken vertellen. De kerk van Beets is te vinden aan Beets 51 in Beets. Toegang bedraagt 17,50 euro. Kaarten zijn te reserveren via de site: www.kerkbeets.nl.

Nieuw Amsterdams Peil (NAP) werd in 2005 opgericht door violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis. Als collectief richten zij zich op het spelen van een breed kamermuziek- en muziektheater repertoire in een flexibele bezetting. Hun focus ligt hierbij op de muziek van nu. De musici voelen zich eerder een ‘band’ dan een ensemble: weinig hiërarchie en veel eigen inbreng door iedere speler afzonderlijk. Het feit dat er zonder dirigent wordt gespeeld vereist van de musici een grote alertheid en geeft hen meer vrijheid. De verhoogde concentratie die dit oplevert is een belangrijke meerwaarde.
De Narcissus Suite, het slotstuk van deze middag, is een bewerking voor viool en piano van Narcissus, het stuk dat Calliope schreef voor Nieuw Amsterdams Peil. Narcissus is vrij geïnspireerd op de mythologische figuur, de betoverend mooie jongeman die verliefd werd op zijn eigen weerspiegeling in het water. Op de plaats waar Narcissus stierf groeide de bedwelmend geurende bloem, de narcis. De kleur wit symboliseert zijn schoonheid, het rode randje zijn wrede dood. De compositie volgt de transformatie van persoon tot bloem, hoe de liefde hem transformeert en hoe aan het eind van de compositie de geur van het Narcissusakkoord tot bloei zal komen.
Bezetting: Heleen Hulst op viool, Mick Stirling op cello en Gerard Bouwhuis op piano. Na afloop is er soep en glühwein.