Twee grootmeesters in de Grote Kerk

  Nieuws
Het is weer tijd voor Bach in Monnickendam. (Foto: aangeleverd)
Het is weer tijd voor Bach in Monnickendam. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

MONNICKENDAM - De koude wintermaanden liggen achter ons en dus is het weer tijd voor Bach in Monnickendam. Zondagmiddag 15 april aanstaande vindt het volgende concert in de serie plaats in de Grote Kerk. Twee grote meesters bepalen het programma: Jan Pieterszoon Sweelinck en Johann Sebastian Bach.
Sweelinck, organist van de Oude Kerk in Amsterdam, trok leerlingen aan uit heel Europa. In Hamburg noemden ze hem de Organistenmacher omdat alle grote organisten van die belangrijke Hanzestad bij Sweelinck hadden gestudeerd. Zijn composities voor orgel zijn nooit gedrukt, ze zijn bewaard gebleven in de handschriften van zijn leerlingen. Tijdens Bach in Monnickendam speelt Wim Dijkstra Psalm 140 op het Gerstenhauer-orgel. Een groot deel van de pijpen van dit instrument stamt uit het begin van de zestiende eeuw. Ongetwijfeld heeft Sweelinck zelf ooit de lucht door die pijpen laten blazen. Kamerkoor PA'dam zingt onder leiding van Maria van Nieukerken een andere psalm van de beroemdste Nederlandse componist: Seigneur, garde mon droit. De vocale psalmen van Sweelinck werden wel gedrukt tijdens zijn leven. Ze waren geschreven om uitgevoerd te worden in de huiskamers van de Amsterdamse burgerij. De Bachcantate die deze zondagmiddag klinkt is de koraalcantate Was frag ich nach der Welt. In deze cantate is een bijzondere rol weggelegd voor de fluitist. Bach moet een zeer virtuoze speler tot zijn beschikking hebben gehad. Die heeft het Nicolaas Consort ook: Marijke de Jong.
Het concert in de Grote Kerk begint om 15.30 uur. Vanaf 15.15 uur verzorgt componist Gustavo Trujillo een toelichting op de muziek. Entree is 11 euro voor volwassenen. 1 euro voor kinderen.

Meer berichten