Verse verflaag monumenten Marken

  Nieuws
Johan Veerman en Jan Smit zijn de twee vaste schilders van Wooncompagnie die de panden op Marken jaarlijks extra kleur geven. (Foto: aangeleverd)
Johan Veerman en Jan Smit zijn de twee vaste schilders van Wooncompagnie die de panden op Marken jaarlijks extra kleur geven. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

MARKEN - Wooncompagnie liet de monumentale woningen in oud-Marken onlangs voorzien van een verse verflaag. "Wooncompagnie beheert zo'n zestig woningen op oud-Marken", zegt Projectleider Beheer en Onderhoud Jelle de Winter. "Elk jaar wordt een aantal opnieuw geschilderd. Zo leveren we met elkaar blijvend een bijdrage aan de beeldbepalende woningen en dus het aangezicht van het historische Marken."
De twee vaste schilders die de huurwoningen op Marken jaarlijks extra kleur geven, Johan Veerman en Jan Smit, 'gaan de hele wereld over'. Vele buitenlandse toeristen nemen maar wat graag een foto van beide heren in actie. Voor wat betreft het kleurgebruik is de woningcorporatie voor oud-Marken gebonden aan strenge, gemeentelijk regels. "We gebruiken alleen de kleuren die van oudsher typerend zijn voor Marken", zegt Jelle de Winter.
"Voor oud-Marken gebruiken we veel zwart-, groen- en grijstinten", verduidelijkt Cees Tuip van het Schildersgilde uit Edam, dat de werkzaamheden voor Wooncompagnie uitvoert. "Ook gebroken wit is een kleurstelling waar Marken om bekend staat. Daarnaast gebruiken we sprekend rood, voor details op bijvoorbeeld raamluikjes. Dat maakt het geheel af."
Op nieuw-Marken worden dit jaar alle 80 huurwoningen van Wooncompagnie opnieuw geschilderd. Zo'n tien woningen zijn inmiddels gereed en komende maanden volgt nog een zeventigtal. De woningen worden geschilderd in de bestaande kleurstelling.

Meer berichten