Brand blussen als echte brandweerman of vrouw - 47e Nationale Brandweerdag Brandweer Marken

  Nieuws
Kinderen konden op deze huisjes spuiten. (Foto: Pep)
Kinderen konden op deze huisjes spuiten. (Foto: Pep) (rodi.nl)


MARKEN - De Marker jeugd kon afgelopen zaterdag tijdens de Kinderspelen 2018 proeven van het leven als brandweerman of vrouw. Brandweer Marken hield dit jaarlijkse spuitfestijn voor groep één tot en met groep acht van basisschool De Rietlanden op Marken alweer voor de 47e keer.
Door Pieter Pereboom
Bijna werd dit jaarlijkse evenement verstoord door een 'echte' uitruk, maar het incident viel mee en de beide brandweerauto's van Brandweer Marken waren op tijd bij de haven aanwezig. Tevens lagen de twee reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) station Marken in de Marker haven afgemeerd.
De brandweer had de slangen al uitgerold voor de kinderspelen. Ze hadden bij de haven opnieuw een aantal huisjes opgebouwd, waarop op een bepaalde manier gespoten moest te worden. Als eerste begonnen de jongste kinderen van groep één en twee. Zij moesten dobbelstenen van een plank spuiten. De dobbelstenen gaven de punten aan. Degene met de meeste punten had gewonnen. Groep drie en vier moesten eerst een brandhaspel uitrollen, waarna zij door een lage, kleine opening een pijp vol moesten spuiten. Hierbij gaf een watermeter de hoeveelheid aan.
Groep vijf en zes moesten ook een pijp volspuiten, waar eveneens een watermeter de hoeveelheid aangaf. Zij moesten dit doen met aan zogenaamde 'aanvalsslang'. Groep zeven en acht mochten een 'echte' brand blussen. Zij moesten door een hogere, kleine opening in de huisjes tevens een emmer met water vullen. Door het gewicht van de emmer werd de gastoevoer afgesloten, waardoor het vuur gedoofd werd.
De beste drie van elke groep kregen een waardebon en iedere deelnemer kon een zakje chips halen. Na groep acht mochten de allerkleinsten onder begeleiding van het brandweerpersoneel ook de brandslang even ter hand nemen. Ook een aantal toeristen wilden wel eens 'een brandje blussen'. Na het spuiten konden alle kleine en grote kinderen nog een stukje meevaren met de in de haven gelegen reddingboten Frans Verkade en Hendrik Jacob van KNRM-station Marken.
Dirk Boes, postcoördinator op Marken, was opnieuw zeer tevreden over de het verloop van de middag. "Goed om te zien dat er weer vele mensen naar de haven zijn gekomen om te komen kijken naar dit jaarlijkse spektakel voor de jeugd. We laten op deze manier de jeugd proeven aan het brandweerman/vrouw zijn. Misschien dat zij later ook deel van ons team gaan uitmaken."
Zie ook www.MarkerNieuws.com.

Meer berichten