'Jammer dat er vaak onbegrip is voor ons werk` - Gemeentewerkers buitendienst en raadsleden samen op pad<

  Nieuws
Robin Kraanwinkel en Alexander Kaars tijdens het legen van de afvalbakken.  (Foto: Rodi Media/SZ)
Robin Kraanwinkel en Alexander Kaars tijdens het legen van de afvalbakken. (Foto: Rodi Media/SZ) (rodi.nl)


WATERLAND - Prullenbakken legen, zwerfafval opruimen, het onderhouden van groen en stratenmaken, geen dagelijkse bezigheden voor de gemeenteraadsleden. Toch ging een afvaardiging van de gemeenteraad Waterland afgelopen week enkele dagen om de beurt mee met de buitendienst. Vrijdag 26 oktober was het o.a. de beurt aan Alexander Kaars, gemeenteraadslid PvdA en Vincent Koerse, gemeenteraadslid GroenLinks om hun handen uit de mouwen te steken. Ons Streekblad ging ook mee om verslag te doen en eens te zien hoe het allemaal in z'n werk gaat bij de buitendienst...


We reden mee op de wagen (buitendienst afval/zwerfvuil) met Robin Kraanwinkel: "Ik werk 36 uur in de week hier. Erg leuk om te doen. Ik heb het erg naar mijn zin. We zorgen er altijd voor dat we het toeristische gedeelte en de binnenstad eerst doen zodat dit netjes is." Robin weet precies wat er moet gebeuren en welke plekken extra aandacht nodig hebben. Als raadslid Kaars de prullenbak niet dicht krijgt na het legen zegt Robin rustig: "Je moet er even tegen aan schoppen dan gaat deze heel makkelijk dicht." Alexander Kaars: "Goed om een keer te zien hoe het eraan toe gaat en hoe alles reilt en zeilt. Als je zo een dagje meedraait dan zie je eigenlijk pas wat er allemaal bij komt kijken."

Leerwerkbedrijf


Harry Reij is hoofd groen en werkt al jaren bij de gemeentewerf. "Naast de primaire functie die de buitendienst heeft zijn wij ook een leerwerkbedrijf. Dit betekent dat mensen vanuit een uitkeringssituatie bij ons werkervaring op kunnen doen. We zorgen ervoor dat de mensen kunnen praten met jobcoaches van de gemeente en eventueel na een half jaar bij ons de arbeidsmarkt op kunnen . Sommigen blijven bij ons werken of gaan (deels) vrijwilligerswerk doen. De medewerkers werken hard en krijgen soms best wat te verduren. Ik vind het jammer dat mensen vaak neerkijken op de medewerkers. De medewerkers worden soms grof benaderd; bijvoorbeeld tijdens hun dienst bij de gemeentewerf, terwijl dit werk zo belangrijk is!"

'Niet overal tegelijk zijn'


Na het meerijden op de wagen mogen we een kijkje nemen bij de ploeg van riolering en de bestrating. Gemeentewerkers Bas Scheltema en Django Bond zijn naar Broek in Waterland gestuurd om een paaltje recht te zetten dat omver is gereden. "We hebben de melding zojuist gekregen en doen ons best. Ik vind het werk prima om te doen maar vind het jammer dat er vaak onbegrip is. Mensen zien ons aan het werk, lopen naar buiten en beginnen te klagen. We werken hard en willen problemen zo snel mogelijk oplossen. Helaas kunnen we niet overal tegelijk zijn!",aldus Bas Scheltema.
Gemeenteraadslid Vincent Koerse, GroenLinks helpt Bas en Django deze ochtend mee. "Dit is nu zo'n voorbeeld waar burgers en gemeente elkaar treffen. Deze mannen krijgen een melding over het paaltje en gaan meteen aan de slag. Dit betekent dat de halve stoep eruit moet en opnieuw betegeld moet worden. Dat zijn we dus nu aan het doen. Maar je ziet eigenlijk ook dat het logisch is dat de paal eruit is gereden omdat de straat zo smal is en er aan de overkant allemaal auto's geparkeerd staan. Dit zijn dingen waar ik op let als raadslid. Wat moeten en wat kunnen we hiermee? Iets om over na te denken. Een leerzame ochtend dus. Zo kom je de knelpunten in de praktijk tegen."


Wilt u reageren op dit verhaal? Mail dan naar shelleyzuizewind@rodi.nl.

Meer berichten