4500 tulpensoorten in Hortus Bulborum
4500 tulpensoorten in Hortus Bulborum ((Foto: Picasa))

Hortus Bulborum vol historische bloemen

  Uit

LIMMEN - De Hortus Bulborum de enige tuin ter wereld met circa vijfenveertighonderd verschillende soorten historische tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en fritillaria's, wordt vrijdag 5 april om twee uur officieel geopend door pastor Paul Vlaar - beter bekend als de 'oranjepastor'.

Paul verwierf deze bekendheid door zijn 'oranjemis' tijdens het WK-Voetbal waarin hij als voorganger in een oranje kazuifel een mis vierde in een oranje versierde kerk. Minder bekend is dat Paul de bijnaam 'nacissenpastor' heeft. Vanaf zijn jeugd verzamelt hij historische narcissen. Via contacten met lokale bollenkwekers groeide zijn verzameling uit tot zo'n driehonderd verschillende soorten. Vlaar heeft een eigen narcis: de Sint Victor, vernoemd naar zijn parochie, en hij heeft in 2008 een mandje met narcissen aan Paus Benedictus mogen aanbieden. Door drukke werkzaamheden had Vlaar de laatste jaren niet meer voldoende tijd zijn collectie te onderhouden en vorig jaar schonk hij deze aan de Hortus Bulborum.

Uitsterven

In 1924 ziet de jonge tuinbouwleraar Pieter Boschman in het Noord-Hollandse bollendorp Limmen met lede ogen aan hoe veel historische tulpenrassen -sommige al honderden jaren oud- in snel tempo dreigen uit te sterven. Hij begint deze oude bolgewassen te verzamelen en plant ze in zijn tuin rondom de schoolmeesterswoning naast het middeleeuwse kerkje. Na vier jaar is de tuin vol.

Boschman komt in contact met hyacintenveredelaar Willem de Mol uit Amsterdam. Ook hij beschikt over een bijzondere collectie bolgewassen: historische hyacinten van na 1830. De Mol kampt eveneens met ruimtegebrek. Samen richten ze in 1928 de Hortus Bulborum op. Boschman's jeugdvriend Nicolaas Blokker, bollenkweker en exporteur, biedt aan de collectie op een perceeltje van zijn landerijen te planten. Daarmee is de Hortus Bulborumtuin een feit. Als de firma Van Hof & Blokker ruim zestig jaar later naar het naburige Heiloo verhuist, volgt de Hortus Bulborum zijn genereuze 'gastheer'.

Bollenschatkamer

Vijf jaar later keren de bollen terug naar hun geboortegrond in Limmen - naar de akker bij de voormalige oude openbare school nabij het kerkje. In de tuin kleuren duizenden kleine bollenveldjes in de meest uiteenlopende schakeringen. De tuin is dan een lust voor het oog en een genot voor de neus. Waarmee de tuin is uitgegroeid tot een unieke genenbank, een bollenschatkamer en een toeristische trekpleister. De oudste tulp in de tuin is trouwens de 'Duc van Tol, Red and Yellow' uit 1595.

Locatie: Zuidkerkenlaan 23A. Openingstijden: 6 april t/m 16 mei, maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur; zondag van 12.00-17.00 uur. Meer informatie: www.hortus-bulborum.nl.

Meer berichten