Introductie nieuw Westlands speciaalbier in Monster

Algemeen
Marty Olsthoorn en Ad Zwinkels presenteren hun nieuwe ZWOL Zuipschuit Blond bier.
Marty Olsthoorn en Ad Zwinkels presenteren hun nieuwe ZWOL Zuipschuit Blond bier. ((Foto: PR ))

Het nieuwe favoriete bier van de regio Westland brouwen, dat was het ambitieuze doel van Westlandse brouwers Ad Zwinkels en Marty Olsthoorn met hun ZWOL Zuipschuit Blond. Vanaf 15 januari is het bier bij Westlandse slijters verkrijgbaar, de officiële introductie is in Monster.

“Westlanders zijn échte bierdrinkers,” aldus Marty Olsthoorn, “en kiezen dan in de regel voor Heineken, een pilsener die wordt gekenmerkt voor een licht zoetige, fruitige smaak. Daarnaast zijn speciaalbieren en dan specifieke de blonde varianten ook steeds meer in trek. Uit ons onderzoek blijkt dat vooral bieren als Leffe Blond in Westland populair zijn. Voor ons nieuwe bier hebben we geprobeerd het beste van twee werelden te combineren.”

De brouwers gingen niet over één nacht ijs. “We wilden dat ons blond bier écht perfect is. Zodoende hebben we het bier wel 10 keer gebrouwen, telkens een steeds grotere groep Westlanders laten proeven en het recept stap voor stap verbeterd,” aldus Ad Zwinkels. “De reacties op de testbrouwsels werden steeds positiever, zodat we nu de stap hebben genomen om het bier in grote hoeveelheden te brouwen. We zijn ervan overtuigd dat zowel pilsdrinkers als liefhebbers van speciaalbier het eindresultaat kunnen waarderen.”

Het bier heeft net als de vorig jaar op de markt gekomen ZWOL Barre Mannen IPA een typische Westlandse naam. “Een zuipschuit is iemand die net iets meer drinkt dat goed voor ‘m is, maar natuurlijk ook een geuzennaam voor de iets te gezellige Westlandse platbodems,” aldus Marty Olsthoorn. De naam is duidelijk een knipoog: “We willen Westlanders zeker niet aanmoedigen te veel te drinken. Sterker nog, hopelijk draagt ons bier eraan bij dat men wat vaker voor kwaliteit in plaats van kwantiteit gaat.”

De ZWOL Zuipschuit Blond is vanaf zaterdag 15 januari verkrijgbaar bij vrijwel alle slijterijen in het Westland. De officiële lancering is op zaterdag 15 januari bij Mitra Westdijk in Monster, waar de brouwers de hele dag klaar staan om hun creatie te laten proeven.