Koppert Cress lanceert eigen vanille-lijn

Algemeen
 Rob Baan wilde vanille telen, maar dan beter.
Rob Baan wilde vanille telen, maar dan beter. Koppert Cress

Koppert Cress lanceert begin dit jaar een eigen vanille assortiment. Het gaat om Planifolia-vanille van een orchideeënsoort die pas na drie jaar peulen geeft. Het gaat om Planifolia Green, Black en Red met allemaal een eigen smaak.

Rob Baan, CEO van Koppert Cress vertelt: “Vanilleteelten buiten, denk aan Madagascar, hebben een grotere kans beschadigd te raken door slechte weersomstandigheden zoals tyfoons. Diefstal is ook een probleem: de peulen worden regelmatig gestolen vanwege de hoge waarde. De peulen worden om deze redenen onrijp geplukt wat resulteert in de dunne ingedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt. Dat wilden we beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuur omstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit.”

Moois

Hidde de Brabander, Meester Patissier en SVH Meesterijsbereider, is enthousiast: “Het jasje waar vanille in zit is normaliter wat doffig - het is natuurlijk zo dat je aan de buitenkant niet veel hebt - maar pas wanneer je de peul open snijdt kom je wat moois tegen. Sommige producenten injecteren hun vanillepeulen met een stof, waardoor de stok dikker lijkt. Net als het plofkip principe. Dan valt de inhoud extreem tegen. Je krijgt bij de Koppert Cress vanille wel wat je ziet. Een mooie, volle, dikke stok met veel inhoud, veel aroma en een hoog glucovanilline gehalte. Zeker de aan de plant gerijpte vanille, de rode, dat is echt out of this world.”