Plan centrale gemeentewerf opgeknipt

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Gemeente Westland)

De gemeente trekt 9 ton uit voor de aankoop van het steunpunt gladheidsbestrijding van de Provincie Zuid-Holland. De aankoop is bijna rond, zegt wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP, Milieu). Maar op de 2 ton die de wethouder wilde voor verdere voorbereiding van een centrale Westlandse gemeentewerf kwam soms harde kritiek en uiteindelijk geen groen licht.

Zo werd het toekomstplan voor een centrale Westlandse gemeentewerf in de commissie van dinsdagavond in twee stukken opgeknipt.

De gemeentewerf bestaat volgens b en w uit drie onderdelen: de milieustraat, oftewel het afval brengstation, het onderkomen voor de medewerkers en het steunpunt voor gladheidsbestrijding (zoutopslag).

De zoutopslag wordt straks verplaatst van Naaldwijk naar De Lier. Daar koopt de gemeente het perceel aan de Burgemeester van der Goeslaan 7 van de provincie Zuid-Holland op. Daarmee ontstaat ruimte in Naaldwijk.

Hele voorstel

Snijders kreeg de wind van voren toen hij de commissie vroeg akkoord te gaan met het complete voorstel. Daarin is naast de aankoop van het steunpunt in De Lier opgenomen dat Naaldwijk de locatie wordt voor de centrale, Westlandse gemeentewerf. De huidige locatie wordt dan geschikt gemaakt voor de nieuwe, centrale milieustraat en voor een nieuw personeelsgebouw.

Snijders vroeg om 2 ton voorbereidingskrediet hiervoor en haalde zich daarmee de woede van veel raadsleden op de hals.

Ontploft

Joep van Veen, raadslid van GemeenteBelang Westland ontplofte. Hij kon er met zijn pet niet bij hoe Snijders in februari een definitieve klap op het voorstel verwacht. “Er is vier jaar de tijd geweest om de raad mee te nemen in de beslissing en nu moet er vlak voor een nieuw college aantreedt een klap op het voorstel worden gegeven.’’ Ook vroeg hij zich af waarom er nog 2 ton voorbereidingskrediet nodig is. “We hebben al 1 ton beschikbaar gesteld voor dit belabberde raadsvoorstel.’’

Groen Links-fractievoorzitter Ulbe Spaans verwoordde zijn oordeel over Snijders voorstel bondiger: “Dit slaat nergens op.’’

Westland Verstandig-fractievoorzitter Peter Duijsens noemt het raar dat Snijders vroeg om een akkoord voor het complete voorstel. “Hij heeft vier jaar nagedacht en dan ineens vlak voor de verkiezingen moeten wij er een klap op geven.’’ WV vindt Naaldwijk verkeerstechnisch ‘not done’, zei Duijsens. Volgens WV moet de centrale milieustraat langs een grotere weg komen. “Die zijn te vinden in Westland, daarvan ben ik overtuigd.’’

De VVD wil een beter (verkeers-)plan voor de nieuwe milieustraat.

Zondag

Ook D66 wil in februari geen definitieve beslissing nemen om de huidige locatie in te richten als centrale gemeentewerf. “Daarnaast willen wij dat de toekomstige gemeentewerf ook op zondag open is,’’ stelt raadslid Maxim van Ooijen.

Bovendien missen de raadsleden de rapporten waarin alternatieven zijn opgenomen. Die bestaan wel, maar zijn hen niet toegestuurd. PvdA-fractievoorzitter Nico de Gier zegt zijn mening op die rapporten te willen baseren.

De raad was het met elkaar eens: een definitief besluit over Naaldwijk als locatie voor een centrale gemeentewerf kan nog niet worden genomen. Daarvoor ontbreekt de nodige informatie.

De aankoop van het steunpunt in De Lier heeft de steun van alle fracties.

Toegezegd

Snijders gaat het plan splitsen en heeft de raadsleden toegezegd alle informatie toe te sturen voor de commissie in februari. De commissie praat dan verder over het al dan niet verstrekken van 2 ton voorbereidingskrediet voor een centrale gemeentewerf in Naaldwijk.