Genomineerden Lara van Ruijven talentprijs, G-sport en sportcoach bekend

Algemeen
ID-renners Jesse Flikweert en Celine de Vreede werden genomineerd in de categorie G-sport.
ID-renners Jesse Flikweert en Celine de Vreede werden genomineerd in de categorie G-sport. (Foto: PR)

De genomineerden in de categorieën Lara van Ruijven-talentprijs, G-sport en sportcoach voor de Westlandse sportprijzen 2021 zijn bekend. Eerder werden al de genomineerde sportvrouwen bekendgemaakt. De nominaties zijn gebaseerd op de sportprestaties van 1 december 2020 tot en met 1 december 2021. De prijzen worden uitgereikt tijdens het Westlandse sportgala op donderdag 27 januari 2022.

Lara van Ruijven-talentprijs

De genomineerden van de naar Lara van Ruijven vernoemde talentprijs 2021 zijn Menno Huising (mountainbike/wegwielrennen, 17 jaar, Wateringen), Romeé Maarschalkerweerd (handbal, 17 jaar, Naaldwijk) en Yannick Rolvink (atletiek 16 jaar, Naaldwijk)

Menno Huising haalde afgelopen tweemaal brons op een NK; het NK mountainbike nieuwelingen in februari en het NK wegwielrennen voor junioren in oktober. Ook deed hij mee aan het EK wegrwielrennen in Italië in september.

Romeé Maarschalkerweerd werd met NL team U17 Europees kampioen, werd gekozen tot beste cirkelspeelster van het toernooi en werd gekozen in het All Star-team.

Yannick Rolvink won op het NK B-Junioren U18 in september driemaal goud: bij het kogelslingeren, het kogelstoten en het discuswerpen.

G-sport

De genomineerden voor de G-sport sportprijs zijn Jesse Flikweert (wielrennen, 17 jaar, Naaldwijk) en Celine de Vreede (wielrennen, 19 jaar, De Lier). 

Jesse Flikweert won goud op het NK ID-renners junioren mannen Tijdrijden in augustus en, op hetzelfde NK, zilver op het NK ID-renners junioren mannen Wegwedstrijd.

Celine de Vreede won eveneens goud op het NK ID-renners Wegwedstrijd en het Tijdrijden in augustus.

Sportcoaches

De genomineerde sportcoaches 2021 zijn Marco Bronswijk (atletiek, ’s-Gravenzande), Mark Stijger (wielrennen, Honselersdijk) en Niko Zuidema (atletiek, ’s-Gravenzande). 

Marco Bronswijk is coach van de werpgroep van Olympus ’70. De atleten Pien Mitterteiner, Yannick en Ruben Rolvink behaalden 5 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille bij het NK-junioren. Dit succes is mede te danken aan de intensiteit en betrokkenheid van coach Marco Bronswijk.

Mark Stijger is ploegleider van enthousiaste ploeg van 15 junioren/nieuwelingen. Als coach heeft hij jonge, ambitieuze renners begeleid om zich zo goed mogelijk voor te breiden voor wedstrijden. Zo heeft hij dit seizoen met de ploeg 3 van de 4 Nederlandse titels kunnen binnenhalen (NK baanwielrennen NK tijdrijden en NK wegwielrennen) en bovendien veel overwinningen in het binnen- en buitenland behaald.

Niko Zuidema is loopcoach bij Olympus ’70. Met zijn coachende en enthousiasmerende vermogen weet hij jongeren te stimuleren en talent te ontwikkelen. Coach van Kenan Turegun, die onder zijn coaching veel progressie heeft gemaakt bij het hordelopen en 2e is geworden bij de nationale C-spelen, het officieuze NK. Niko is veelvuldig te vinden bij Olympus ’70 en is een inspiratiebron voor jonge atleten.

Bij de coaches is een keuze gemaakt om lokale coaches te nomineren, omdat zij ondanks de beperkende maatregelen toch in staat zijn gebleken hun sporters te laten sporten. Voor professionele coaches werden faciliteiten gecreëerd door de overheid.

De genomineerde sporters zijn verrast met de nominatie door de WOS, de uitzendingen van de Westlandse sportprijzen 2021 zijn in de weekends van 14 t/m 17 januari en 21 t/m 24 januari 2022.

De uitreiking van de Westlandse sportprijzen op 27 januari 2022 wordt live uitgezonden via WOS-TV aanvang 20.00 uur. Een compilatie wordt in het weekend uitgezonden vanaf 28 januari.

Marco Bronswijk.
Mark Stijger (l.) en Menno Huising.
Niko Zuidema.
Romeé Maarschalkerweerd.
Yannick Rolvink.