Pijlers van de Samenleving: ‘De schaamte om afval te rapen is minder geworden’

Nieuws
"Rob van Holstein van Clean Up Team Westland." (Foto: "Charles Jungschlager")

Clean Up Team Westland was een van de genomineerden voor het WestlandHart. De stichting heeft 70 actieve vrijwilligers en zet zich in voor bewustwording en gedragsverandering rondom zwerfafval en afvalscheiding. “Door het hele Westland zien we kinderen rommel oprapen. De bewustwording wordt groter.”

door Linda van der Klooster

Rob van Holstein (60) is initiatiefnemer van Clean Up Team Westland. “Er waren al veel zwerfvaloprapers”, vertelt hij. “Maar ze waren niet georganiseerd. Ze kregen regelmatig nul op rekest bij aanvragen voor raapstokken en andere materialen. Ik heb alle mensen bij elkaar gekregen. We hebben gesproken met gemeenten, verschillende politieke partijen en organisaties. Met een grote groep kun je elkaar versterken en materialen delen.”

De stichting Clean Up Team Westland is officieel opgericht in juni 2020. “Dat was halverwege onze actie ‘GEWOON DOEN! Het Westlands Miljoen’, waarbij we een miljoen flesjes en blikjes wilden inzamelen. Onze actie was er heel simpel op gericht in elk dorp één basisschool, één sportclub en één groot bedrijf te betrekken bij het verzamelen. Als iemand 300 blikjes en flesjes inleverde, kreeg die een blauwe herbruikbare fles als beloning.”

Corona

Helaas stak toen corona de kop op. “Door corona ging alles op slot en moesten we het project opschorten. Het miljoen hebben we dus niet gehaald. We werkten nog maar met één basisschool, OBS De Vlieten in De Lier. Die heeft, ondanks alles, 63 duizend flesjes en blikjes ingezameld, van de totaal 233.542. We stopten de actie afgelopen 30 juni, want daarna kwam er statiegeld op de petflesjes.”

Bij OBS De Vlieten kregen alle kinderen en leerkrachten een ‘Blue Bottle’ als beloning. “Daardoor gingen meer kinderen verzamelen. Door het hele Westland zien we kinderen rommel oprapen. De bewustwording wordt groter. Ik geloof niet in een belerend vingertje van de overheid. Wij hebben nu ene initiatief waar iedereen graag aan meedoet en tegelijk toch bewust wordt gemaakt.”

Clean Up Team maakt veel gebruik van social media. “Storytelling doet het erg goed. Hebben we een mooi verhaal van een mevrouw die afval raapt, dan hebben we zo 100.000 views. Dat is de kracht van bewustwording.”

Lays-zak

Clean Up Team Westland focust zich inmiddels op nieuwe projecten. “De nieuwe actie loopt al: ‘Zwerfafval, wij maken er een punt van’. Elke eenkleurige verpakking komt in een flesje. Een rode Lays-zak wordt bijvoorbeeld een flesje met een rood uiterlijk. In onze trailer komt een fotowand waar al die flesjes worden opgestapeld in een beeld. Elk flesje is dan een pixel. We gaan gastlessen geven op de scholen. De kinderen mogen dan raden welke verpakkingen ze herkennen.”

De trailer, gekregen van een sponsor, wordt nu rijklaar gemaakt om Westlandse evenementen af te rijden. “Er komt een Drink Water Toer, waar we vertellen over de onzin van verpakt drinkwater en promoten we herbruikbare glazen en flessen. We schenken gratis drinkwater en laten we zien dat water in plastic flesjes onzin is. Water drinken is heel gezond.”

Het is de bedoeling dat mensen zich ervan bewust worden dat afval een grondstof is. “Je vindt het gewoon op straat en je kunt er dingen van maken. We spreken nu met andere gemeenten. Een van de mooiste dingen die je kan hebben is een herbruikbare fles met het logo van de gemeente, en dat iedereen daaruit drinkt. Minder plastic afval en een gezondere gemeente: global goals! Dat is goede reclame als groene gemeente. Het heeft zoveel voordelen!”

Presentje

Rob van Holstein is trots op de nominatie van het WestlandHart. “We zijn aangemeld door mensen die vonden dat wij iets goeds deden. Dat is heel mooi.” Het geldbedrag dat bij de nominatie hoort, wordt gebruikt voor vlaggen bij de trailer. “En alle proactieve en actieve leden krijgen een zomers presentje.”

Clean Up team is geen traditionele vrijwilligersorganisatie, vindt Rob. “Wij zijn een groep vrijwilligers die al bezig waren en zich hebben verenigd. Doordat wij als Clean Up Team een gezicht hebben gegeven aan de individuele afvalraper, zijn meer mensen het gaan zien en is de groep steeds groter geworden. De schaamte om te rapen is minder geworden, al is dat niet de belangrijkste intentie van het Clean Up Team. Wij willen vooral mensen bewust maken: geen rotzooi op straat gooien, en zelfs iets van straat oprapen en in de dichtstbijzijnde afvalbak gooien. De schaamte om te rapen is minder geworden. Bij ons kan je wel je aankloppen voor raapstokken, raapringen en zakken.”

Vrijwilligerswerk kan al zo simpel zijn als een uurtje afval oprapen in je eigen straat. Wil je meer doen? Kijk dan eens op www.westlandvoorelkaar.nl, voor veel soorten vrijwilligerswerk en cursussen.