Golfsurfer Stef van Noordennen: ‘Olympische Spelen in 2028 is mijn ultieme doel’

Nieuws
"Stef van Noordennen: \"Golfsurfen is een mix van techniek en uithoudingsvermogen. Zie het ook als een vorm van kunst.\"" (Foto: "Jan Bijl")

Stef van Noordennen woonde tot zijn vijftiende jaar in Monster, dicht aan de kust. Tegenwoordig woont hij met zijn ouders in Kijkduin, wederom lekker dicht bij de zee. In oktober werd Van Noordennen in het Franse Vieux Boucan Nederlands kampioen bij de junioren. “Een geweldige belevenis. Het was mijn doel en ik wist dat ik het kon, maar dan moet het alleen nog wél even lukken. De finale was spannend en ik won nipt.”

door Marcel Zaat

Golfsurfen is in Nederland wat minder bekend dan het windsurfen. Op het laatste genoemde onderdeel wonnen Stephan van den Berg, Dorien van Rijsselberghe en recent Kirian Badoe allen de gouden plak op de Olympische Spelen. Voor Van Noordennen (18) is het golfsurfen een grote passie geworden. Op zijn zevende jaar wandelde hij aan de hand van zijn moeder over het Monsterse strand en raakte geïnteresseerd bij het zien van een aantal golfsurfers. Snel daarna werd hij lid van Dreams Surfschool, dat haar domicilie heeft aan het strand bij Ter Heijde aan zee. “Ik voetbalde toen bij SC Polanen, maar het golfsurfen nam snel de overhand. Ik nam lessen en al snel ontstond er een hechte groep, waarvan ik nu nog veel surfvrienden aan heb overgehouden.”

Beste golven

Op elf-jarige leeftijd vielen de prestaties van de jonge Van Noordennen al op. STC, dat staat voor Surf Topsport Centrum, zag een talent in Van Noordennen en zo kreeg hij op vroege leeftijd al de extra begeleiding. “Ik kwam terecht in Jong Oranje en dan krijg je toch betere trainers en je surft ook met betere surfers om je heen. Daar leer je veel van. Onze trainingen lopen eigenlijk van Scheveningen tot Hoek van Holland. Ligt er net aan waar de beste golven zijn. “

Tegenwoordig traint Van Noordennen veel onder leiding van Kaspar Hamminga, die zelf al vijfmaal het NK bij de senioren pakte. Hij leert ontzettend veel van zijn leermeester. “Golfsurfen is een mix van techniek en uithoudingsvermogen. Zie het ook als een vorm van kunst. Wanneer pak je die golf en welke trucs heb je in gedachten bij wedstrijden? Naast Hamminga heb ik ook een uitstekende band met Ruurd Mosterd, een coach die mij vooral op het fysieke vlak bijstaat. Soms lig je wel twee uur in het water om te wachten op die ene juiste golf. Dat is natuurlijk lichamelijk zwaar zat. In de sportschool train ik dan ook veel mijn beenspieren.”

Buitenlandse wedstrijden

Van Noordennen, die dit studiejaar zijn VWO-opleiding aan het Segbroek-college, waar hij een topsportprogramma volgt, hoopt af te ronden is nog vol plannen over de toekomst. “Waarschijnlijk neem ik een tussenjaar, ook om mij ook meer te focussen op de buitenlandse wedstrijden. Want in Nederland moet je écht wachten op de mooie golven. In landen als Frankrijk, Portugal en Spanje zijn er vele kuststroken waar je vaker de gewenste golven treft. Op vakantie met mijn ouders heb ik gesurft in Bali en Zuid-Afrika. Ook deed ik mee aan het EK-junioren in Marokko. Allemaal schitterende ervaringen die ik al heb meegemaakt.”

Het golfsurfen is een bepaalde passie waar je voor geboren moet zijn lijkt het. Een voetbaltraining- of wedstrijd gaat nagenoeg altijd door. Bij het surfgolven dient er altijd rekening geworden te houden met de omstandigheden. Jaarrond zoeken surfers wereldwijd naar de juiste golven. De wintermaanden geven in Nederland bij uitstek dé kans op de benodigde golven. “Als surfers volgen wij natuurlijk het weer. Dat staat op een app, waarin de hoogte van de golven, de windrichting en de stroming van dat moment aangegeven worden. Alles heeft met elkaar te maken. Getijden, of de golven de zandbanken raken enzovoort.. Alles moet kloppen om de juiste golven in de training te pakken.”

Barrel

Ook kunnen de weersomstandigheden in één keer omslaan, positief of negatief. Van Noordennen: “Het gebeurt wel eens dat je als een speer naar het strand gaat en voordat je er klaar voor bent het al weer voorbij is. Dat kan in een half uurtje veranderen. Dat geeft ook wel weer de kick als je in het water ligt. Continue moet je daarin alert zijn. Echt het allergaafste in om een barrel te nemen. Dan surf je in een omslaande hoge golf in een soort tunnel. In Nederland zie je dit niet vaak, maar in andere landen komt dit fenomeen vaker voor. Het geeft een enorm apart gevoel als je hierdoor heen surft.”

Olympische Spelen

Als junior haalde Van Noordennen zijn laatste prijs op. De grote mannenwereld van het golfsurfen komt er nu aan. De concurrentie wordt in een klap een stuk groter, maar Van Noordennen kent zijn kwaliteiten en wil ook bij de mannen een rol van betekenis gaan spelen. Zelfverzekerd schetst hij zijn sportieve toekomst. “Mijn eerste doel bij de mannen is om een plaats in de finale van een NK af te dwingen. Dan ga ik voor een plek in het nationale team. Als dit lukt, komt een EK of WK in beeld. De Olympische Spelen 2028 is mijn doel aan de horizon. Ver weg, maar niet onbereikbaar.”

In de top van het grote mondiale golfsurfen kunnen de allerbeste rondkomen van het surfen. Van Noordennen “De top 30 van de wereld verdienen er een goede boterham aan. Zij geven clinics over heel de wereld, die goed geld opleveren en worden allemaal ruimschoots gesponsord. Ik mag ook niet klagen, want voor mij is er ook een financiële ondersteuning middels sponsors. Ik kan er mijn materialen van kopen en daar ben ik al harstikke blij mee.”